Naakt in de Alpen

Zwitsers heten voortaan goede Europeanen, zo schrijft de Neue Zürcher Zeitung vandaag met gepaste trots na de uitkomst van het referendum van dit weekend: 59.6% van de bevolking stemde vóór vrij verkeer van werknemers tussen Zwitserland en de 25 EU-landen.
Maar niet in alle opzichten wenst het Alpenland voor Europa te capituleren. In Appenzell mogen nudisten niet langer naakt door de bergen wandelen op straffe van een flinke boete. Appenzell, de kleinste kanton en bekend om z’n schilderachtige heuvels, ligt ten zuiden van het Bodenmeer. Veel buitenlandse toeristen komen hier om te wandelen en te klimmen, maar de streek kent ook gebruiken die met zekere hardnekkigheid in ere worden gehouden. 
‘Nacktes Aufhalten in der Öffentlichkeit,’ is nu bij decreet verboden en heet voortaan een delikt. Reden: vorig jaar in de herfst doken massaal allerlei nudisten op die weliswaar op bergschoenen en met rugzakken, maar voor de rest geheel naakt door het landschap trokken. Vooral Duitsers zweren bij deze wijze van recreatie, maar de Appenzellers beschouwen dit als een regelrechte provocatie. En delen subiet een boete van tweehonderd Franken uit aan degene die zonder kleren door de bergen gaat.
Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung