Ieren raken uitkering kwijt als ze niet in quarantaine gaan na vakantie

Ieren, die een werkloosheidsuitkering ontvangen, verliezen die als ze na een vakantie in het buitenland zich niet houden aan de verplichte twee weken quarantaine. Al meer dan 100 Ieren raakten zo hun toelage kwijt.

De politie controleert iedereen die van een Ierse luchthaven wil vertrekken. Bij terugkomst moeten Ieren twee weken verplicht in quarantaine. Gebeurt dat niet dan verliezen werklozen tijdelijk hun uitkering, klinkt het in een persbericht van de regering.

De Ierse regering keerde direct aan het begin van de crisis al tot 350 euro per week uit aan mensen die hun baan waren verloren, maar daar staat dus wel een strenge regel tegenover. Ierse minister van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid Leo Varadkar (Fine Gael) zei dat als een werkloze “niet oprecht op zoek is naar werk, ze hun uitkering kunnen verliezen”.

Ierland heeft een van de meest strikte reisbeperkingen van Europa. Het algemene advies is om niet-noodzakelijke reizen te vermijden. Slechts 15 landen staan op een 'groene' lijst waarvoor bij terugkomst geen verplichte quarantaine geldt.

Bron(nen):   Newsmonkey