Vliegtuig minuut te laat in Oslo, passagiers in quarantaine

Een vliegtuig van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is een minuut te laat geland in Oslo om te voorkomen dat de 158 passagiers aan boord in quarantaine zouden moeten. Uit bezorgdheid over het groeiend aantal coronabesmettingen besloot Noorwegen Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië en Monaco tot risicogebied te bestempelen en reizigers na terugkeer gedurende tien dagen tot zelf-isolatie te verplichten.

De maatregel werd vrijdag om middernacht van kracht. Het SAS-toestel, opgestegen in Nice, zou volgens het vluchtschema zaterdag om 00.10 uur aankomen in de Noorse hoofdstad. De piloot slaagde er volgens de krant Dagbladet onderweg in wat tijdwinst te boeken. Toen hij om twaalf uur 's avonds de wielen aan de grond zette, ging er dan ook een dankbaar applaus op in de cabine.

Volgens de trackingsite FlightRadar24 was de exacte tijd van landing echter 00.01 uur. Het Noors ministerie van Volksgezondheid was onverbiddelijk. Een woordvoerster zei zaterdag tegen de de nieuwszender NRK dat de inzittenden geen voordeel van de twijfel krijgen en echt in quarantaine moeten.