Op naar Spanje!

Voor wie zin heeft: de komende zomer is er in Spanje plaats voor velen. Het toeristenseizoen zal dramatisch zijn, voorspelt Die Welt.
En met reden: Pasen is altijd een graadmeter en Pasen was heel slecht. Voor de uitbaters van hotels en restaurants althans: er waren veel te weinig gasten. Voor bezoekers was het prima: mooi weer, niet zo druk, lagere prijzen.
Engeland en Duitsland zijn de belangrijkste klanten voor de toeristenindustrie. "We hebben gebeden dat het in ieder geval mooi weer werd, " zegt Rafael Prado, verantwoordelijk voor het toersime rond Malaga. Dat gebed werd verhoord. Het was prachtig weer. Maar ook dat hielp niet. Het bezoek van Engelsen is met 23 procent teruggelopen. Oorzaak: de crisis, het dure pond en de te hoge Spaanse prijzen. En aangezien een kwart van de Spaanse toeristen Engelsen zijn, heeft dat grote gevolgen.
Ook het bezoek van Duitsers daalt snel: in februari kwamen er 14,5 procent minder dan normaal. En die trend zet door, ook bij bezoekers uit andere landen. Honderden Spaanse hotels staan te koop, veel hotels en restaurants zijn, anders dan andere jaren, na Pasen weer dichtgegaan, in afwachting van de zomer.
"Landen als Egypte en Turkije hebben het makkelijker. Die zitten niet opgescheept met de dure euro," zegt Alfonso Meaurio, vertegenwoordiger van de hoteliers op Mallorca. Mallorca moet het traditioneel hebben van Duitsers. Er zal daar deze zomer dus plaats zijn voor wie wil. Zeker omdat veel restaurants en hotels in een wanhoopsoffensief de prijzen tot wel twintig procent hebben verlaagd, zegt Die Welt.
Die Zeit heeft, in het verlengde van bovenstaand verhaal, een analyse van het falende beleid van de Spaanse premier Zapatero.

Bron(nen):   Die Welt  Die Zeit