Republikeinen erkennen: WikiLeaks hielp Russen bij verkiezing Trump

Samenleving
door anp
dinsdag, 18 augustus 2020 om 17:20
klokkenluiderswebsite wikileaks hielp russen bij verkiezing trump1597764733
Klokkenluiderswebsite WikiLeaks speelde een sleutelrol bij de Russische poging de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden ten gunste van de latere winnaar, de Republikein Donald Trump. Tot deze conclusie komt een commissie van de Senaat, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement.
WikiLeaks wist waarschijnlijk dat het de Russische inlichtingendiensten hielp, aldus de senaatscommissie. In het rapport van de commissie wordt ook verondersteld dat voormalig Trump-campagneleider Paul Manafort samenwerkte met Russen voor, tijdens en na de verkiezingen van 2016.
De commissie stelde vast dat de rol van Manafort en zijn nabijheid tot Trump kansen creëerden voor de Russische spionage. Manaforts toegang tot het hoogste niveau en zijn bereidheid om informatie te delen met personen die nauw verbonden zijn met de Russische inlichtingendiensten, vormden een ernstige dreiging, aldus het rapport.
De commissie deed 3,5 jaar onderzoek naar beschuldigingen dat Rusland Trump probeerde te helpen bij het verslaan van de Democratische rivaal Hillary Clinton. Er kwamen al eerder bevindingen naar buiten.