Apart slapen kan heel verstandig zijn

Om 5 uur 's ochtends was columniste Kate Mulvey het gewoel van haar partner meer dan zat en besloot ze op de bank nog een paar uur slaap mee te pakken. Ze is niet alleen, zo ontdekte ze, want een recente studie meldt dat een kwart van de mensen in Engeland zich regelmatig terugtrekt uit de echtelijke slaapkamer om bij te slapen op het logeerbed, of op een andere plek in huis. Er is sprake van een heuse trend van 'solo-slapen'.
Het zijn vooral vrouwen die soms stapelgek worden van hun mannelijk partners, ook als ze niet snurken. En die vrouwen beseffen vaak dat ze in hun eentje beter slapen. Een verklaring voor dat verschil tussen de sexen is dat vrouwen lichter slapen omdat ze alerter zijn op het wakker-worden van kinderen, en met name baby's.
"We zijn helemaal niet ingesteld op samen slapen in één bed; het is voortgekomen uit het idee van romantische liefde," zegt slaapspecialist Neil Stanley. "Hetzelfde bed delen met iemand die snurkt of in een gevecht is verwikkeld met het dekbed verstoort de slaap, en het is geen schande om in aparte bedden te slapen."
Over de gevolgen voor een liefdesrelatie lopen de meningen uiteen. Vooral mannen zien in apart slapen een bewijs van afnemende affectie. Maar een uitgeruste partner is ook wat waard, meent Mulvey. "Mijn beslissing om apart te slapen is niet van invloed geweest op mijn liefdesleven." Nog een wel gemeend advies voor de partners die zich 's nachts terugtrekken in hun eigen domein: het is verstandig iedere avond eerst even samen onder de wol te kruipen voor een ritueel van knuffelen en zoenen.

Bron(nen):   The Times