Levenslange celstraf voor dader aanslagen Christchurch

Een Nieuw-Zeelandse rechtbank heeft de Australiër Brent Tarrant, die vorig jaar met een racistisch terroristisch motief 51 moskeegangers vermoordde in de stad Christchurch, veroordeeld tot levenslang zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating. Het is voor het eerst dat die straf wordt opgelegd in Nieuw-Zeeland.

De 29-jarige Tarrant heeft bekend dat hij 51 personen had doodgeschoten en 40 mensen had geprobeerd te vermoorden. De racist en extremist is ook veroordeeld voor het plegen van een terroristische daad. Op 15 maart vorig jaar opende hij tijdens het vrijdaggebed het vuur in twee moskeeën.

Tarrant, die zegt geïnspireerd te zijn door de extreemrechtse Noorse massamoordenaar Anders Breivik, zond de slachting die hij aanrichtte live uit op sociale media. Er vielen 50 gewonden.

De rechter noemde de daden van Tarrant in het vonnis "kwaadaardig" en "onmenselijk". Tarrant vertrok geen spier op de uitspraak van de rechter, die zei dat de moordenaar geen enkele empathie had voor zijn slachtoffers. Desgevraagd had de Australiër ook geen reactie op de straf en het vonnis. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern reageerde door te zeggen dat Tarrant een leven lang "complete en uiterste stilte" verdient.