Scientology verboden in Frankrijk?

De Scientology-kerk die in Frankrijk als een sekte wordt beschouwd loopt kans te worden verboden.
Vandaag begint een rechtszaak voor het gerechtshof te Parijs tegen zeven leidinggevende figuren van de Franse afdeling van dit genootschap. Ze worden ondermeer verdacht van fraude in georganiseerd verband en van het illegaal uitoefenen van apothekerswerkzaamheden.
Drie rechters gaan zich vanaf vandaag over deze praktijken buigen. Zo zijn ze bijvoorbeeld benieuwd naar de werking van de ‘hectometer,’ een apparaat dat voor 4.800 euro wordt verkocht en waarmee iemand zijn mentale staat kan toetsen en daar conclusies over zijn persoonlijkheid uit kan opmaken. Bezwaar: hier wordt iets als wel erg wetenschappelijk gepresenteerd, maar wat stelt het nu eigenlijk voor?
Ook zal met nadruk gekeken worden naar de vaak handige manier waarop leden van de kerk van hun spaargeld worden afgeholpen. Volgens Le Nouvel Observateur heeft de oprichter van Scientology, Ron Hubbard, hieromtrent duidelijke richtlijnen uitgevaardigd.
Al tien jaar geleden maakte een Parijse vrouw bezwaar tegen de praktijken van de beweging. Zij werd in 1998 bij een uitgang van de metro opgewacht, deed een persoonlijkheidstest, had daarna een bespreking over de uitslag van het ‘onderzoek’ en was al snel 140.000 frank armer. Scientology wordt ervan verdacht vaker dergelijke acties te voeren, niet zelden ondersteund door de verkoop van bepaalde vitamines waar de Franse orde van apothekers nu bezwaar tegen maakt.
Mocht Scientology in Frankrijk verboden worden, dan kunnen de gelovigen uiteraard naar Nederland uitwijken, net als destijds de Hugenoten. Want of je nu bij de Hell’s Angels bent of bij Scientology – over dergelijke genootschappen wordt in Nederland een stuk genuanceerder gedacht dan in menig ander land.

Bron(nen):   Le Nouvel Observateur