Meisjes in China massaal ontvoerd

Het geboortebeleid in China waarbij ouders slechts één kind mogen krijgen, heeft geleid tot een tekort aan meisjes, waarvan criminele bendes dankbaar gebruik maken. Het land kampt met sterke toename van het aantal ontvoeringen van vaak heel jonge meisjes.
De meisjes zijn kostbare handelswaar geworden. Ze worden gekocht door onder meer boeren die zeker willen zijn dat hun zoon een vrouw zal hebben en ook door mannen die zelf een jonge bruid willen.
Ontvoering van jongens komt al langer voor in China. Maar de strikte geboortecontrole heeft inmiddels ook geleid tot een tekort aan meisjes. Chinese echtparen laten vaak abortus plegen als blijkt dat de vrouw zwanger is van een meisje. Deze praktijk heeft er - volgens een recent onderzoek - toe geleid dat op iedere 124 jongens slechts 100 meisjes worden geboren. In één provincie zou de verhouding zelfs 192 op 100 zijn.
Volgens officiële cijfers worden iedere jaar 2.000 tot 3.000 meisjes ontvoerd, maar de door de staat gecontroleerde media melden dat het werkelijke aantal circa 20.000 bedraagt.
The Sunday Times brengt vandaag het verhaal van een familie van wie vorige maand het tweeënhalf jarige dochtertje is ontvoerd, toen het kind om de hoek wat snoep ging kopen. Ze hebben een beloning uitgeloofd van 7.000 euro voor degene die hun meisje terugbrengt, hoewel volstrekt onduidelijk is hoe ze dat geld moeten opbrengen.

Bron(nen):   The Times