De perfecte roof

Bij de beroemde juwelier Chopard aan de Parijse place Vendôme is zaterdag voor 6 a 10 miljoen euro aan juwelen gestolen. De dief opereerde op zijn eentje. 
Tussen 13.30 uur en 14.00 uur kwam een man van een jaar of vijftig de zaak binnen. Hij droeg een pak en een borselino. In alles leek hij op een echte klant. Eenmaal binnen, trok hij een pistool en sommeerde de drie personeelsleden om de juwelen die in de vitrines lagen aan hem te overhandigen. Iedereen deed wat hem was opgedragen en twee, drie minuten later wandelde de man naar buiten zonder ook maar enig geweld te hebben gebruikt, in het bezit van de buit. 
Op straat heeft niemand iets van de bliksemactie gezien. Wie de zaak wil betreden, moet om redenen van veiligheid eerst aanbellen en dat kwam nu even goed uit. Bij de aanpalende juwelier heeft dan ook niemand iets opgemerkt. 
De winkel van Chopard (Zwitserse juwelen- en horlogemakers sinds 1860) bevindt zich op nummer 1 van het beroemde Parijse plein, om de hoek van de rue Saint-Honoré. Iets verderop ligt de befaamde Ritz waar prinses Diana op 31 augustus 1997 haar laatste maaltijd heeft genoten met de Egyptische Dodi Al-Fayed. Op het plein bevonden zich zaterdagmiddag veel wandelaars en toeristen. 
In de Franse media wordt met een zekere bewondering geschreven over deze bliksemactie. Toch kan deze dief niet in de schaduw staan van enkele collega's die in december - ook in Parijs - een juwelier beroofden en er met een buit ter waarde van 85 miljoen euro vandoor gingen. 
De politie vermoedt dat het in beide gevallen om daders gaat, afkomstig  uit - wat zo mooi heet - het voormalige Joegoslavie.

Bron(nen):   Liberation  The Wall Street Journal