Misschien gaat stoffelijk overschot Friso later nog naar Delft

Arnout van Cruyningen, schrijver van vele boeken over de Oranjedynastie, zegt in Trouw dat het niet is uit te sluiten dat het stoffelijk overschot van Friso ooit alsnog naar de crypte van de kerk in Delft gaat. Daar liggen alle mannelijke nazaten van Willem van Oranje en ook de stamdvader zelf begraven. En het is vaker voorgekomen dat een overleden prins of koning eerst elders werd begraven om later alsnog naar Delft te worden overgebracht, zegt Van Cruyningen in Trouw. Volgens hem is mogelijk voor de Lage Vuursche gekozen omdat een dorps kerkhof voor de jonge kinderen van Friso en Mabel beter is dan een kelder onder een kerk. “Alleen in verband met overlijden in het buitenland of om zeer praktische redenen vond bijzetting soms met enige vertraging plaats”, zegt Van Cruyningen. Zo overleed Willem V in 1806 in ballingschap en werd in 1958 alsnog bijgezet in Delft. “Je kunt zeggen dat het streven er altijd op gericht is geweest de familie na overlijden zo compleet mogelijk in Delft te krijgen of te houden.” Het is dan ook niet uitgesloten dat men later, als de kinderen groter zijn, besluit om Friso alsnog in de grafkelder bij te zetten.

Bron(nen):   Trouw      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Heeft het ook niet te maken met het feit dat hij niet meer tot de koninkelijke familie behoorde na zijn huwelijk?

  • André Somers

   Hij behoorde *wel* tot de familie, maar niet meer tot het Huis.

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • iembam

    zelfs op bekende nieuwssite kun je soms lezen dat Friso niet tot de koninklijke “familie” behoorde. En dan ben journalist……..geeft je te kennen.

    (in antwoord op André Somers)
 2. Har Davids

  Weer een deskundige die van zich wil laten horen; wat maakt het uit waar iemand begraven wordt? En zo’n kelder in een kerk als een soort opslagplaats voor familieleden lijkt luguberer dan een graf in een landelijke omgeving.

Reacties niet toegestaan