Eten met korting

Goed nieuws uit Frankrijk. Sinds 1 juli is de btw voor eten in restaurants gedaald van 19,6 naar 5,5 procent. Op die manier wil de overheid het eten buiten de deur een stimulans geven.
Christine Lagarde, de flamboyante minister van Financiën en Economie, stapte gisteren een bekend Parijs restaurant binnen, Le Clos Bourguignon, om de nieuwe wet ‘te vieren.’
Eerder al heeft Welingelichte Kringen ruchtbaarheid aan deze plannen gegeven (zie link 2). Destijds was de wens van de regering dat restaurateurs op hun beurt ook een veer zouden laten. Prijzen van voorgerechten, mineraalwater en le plat du jour zouden naar beneden moeten, opdat de consument toehapt.
De Franse overheid loopt door deze maatregel ongeveer 2 miljard euro mis. Het restaurantwezen is in Frankrijk een van de grootste branches die bestaan – ook dankzij de nog altijd bestaande gewoonte om dagelijks buiten de deur te eten (lunchen).
Overigens zijn er al de nodige restaurants die hun prijzen helemaal niet gaan verlagen en dit herenakkoord – in de beste Franse traditie – aan hun laars lappen. De verlaagde btw is nu binnen, voor de rest mag niemand zich nog met hun nering bemoeien.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Welingelichte Kringen