200 woest stelende Serviërs

Mocht uw werkster afkomstig zijn uit het Servische Nis, dan loont het de moeite te vragen wat haar man voor de kost doet. 
Een groep van 200 mannen uit die stad, wonend verspreid door heel West-Europa heeft zich namelijk verenigd in de Pink Panters, een zeer gewelddadige groep juwelenrovers. Met spectaculaire overvallen hebben die al voor 140 miljoen dollar juwelen opgehaald, waaronder de Comtesse de Vendome (foto) van 31 miljoen dollar. Tot wanhoop van Interpol en tot vermaak van hun landgenoten. "Het zijn Servische helden," zegt een talkshow host. "Ze zijn gewelddadig, dat wel, maar er zijn nog geen doden gevallen. En ze zijn het Westen wel steeds te slim af."
Dat klopt: van Monaco tot Parijs, van Milaan tot Londen plegen de Panters juwelenroven op een wijze die tot de verbeelding spreekt. Soms wordt er een lid gepakt, maar dan wordt hij moeiteloos vervangen door een andere inwoner van Nis. Of de groep bevrijdt hun gevangen vriend, want de Pink Panters hebben ook al een paar spectaculaire ontsnappingen op hun naam staan. Er zit een film in de bende, zou je zeggen.
Dat de Serviërs zo trots zijn op de gang uit Nis, geeft toch enigszins te denken in het kader van hun komend EU-lidmaatschap.

Bron(nen):   Los Angeles Times