Weer een goede doelenstichting in opspraak

Na Alpe d'HuZes is opnieuw een charitatieve organisatie in opspraak geraakt. Stichting Medical Knowledge Institute (MKI), waarbij veel BN'ers zijn betrokken en waarvan Bisschop Tutu beschermheer is, is ontploft. Dat blijkt uit onderzoek van de Wegenerkrant. MKI wil met voorlichting overlijden door geneesbare ziektes voorkomen in de sloppenwijken van zuidelijk Afrika. Het boegbeeld van de stichting was Harold Robles, maar hij blijkt heel veel geld dat bestemd was voor het goede doel in eigen zak te hebben gestopt. Hij is opgestapt, nadat hij door het bestuur is beschuldigd van oneigenlijk gebruik van stichtingsgelden, misbruik van academische titels en valsheid in geschrifte. Ten onrechte noemde Robles zich professor, doctor, epidemioloog en zelfs jonkheer. Ook pronkte hij met opleidingen die hij zou hebben genoten. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks hooguit de helft van de MKI-gelden terechtkwam op de plaats van bestemming. De rest bleef aan de strijkstok hangen. MKI kwam vorig jaar nog positief in het nieuws toen beschermheer bisschop Desmond Tutu uit Zuid-Afrika Nederland bezocht. Tutu beraadt zich nu op zijn bemoeienis met de stichting.

Bron(nen):   De Stentor      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diederdick

  Denk dat, wat al veel mensen vermoedden, nu eindelijk eens aan het licht komt.
  Veel charitatieve instellingen dienen als onderkomen voor graaiers, uitgerangeerde politici en verzamelaars van commissariaten.

  Ooit al eens begrepen dat gemiddeld 40% van alle giften niet gericht wordt besteed maar wordt uitgegeven aan de zogenaamde overhead.

  Goede doelen is serieus en marktconform werken blijkt maar, eens te meer.

  • kletsmajoor

   Dat ben ik wel met je eens. Het voordeel van de markt is dat er veel mensen naar kijken die een belang hebben, waardoor de kans op ontmaskering groter is. Maar ook de markt kan behoorlijk lang blind zijn voor (acheraf) duidelijke signalen dat er iets mis is bij een bedrijf of instelling. Zie de bankschandalen, de fraude bij Ahold of meer recent de fraude bij Imtech. Het blijft mensenwerk, en mensen laten zich nou eenmaal gemakkelijk meeslepen door mooie perspectieven.

   (in antwoord op Diederdick)
 2. DiscuJohn

  Nederland is aan het afglijden tot een zeer bedenkelijk niveau, op ieder vlak. Het gaat generaties duren om het weer recht te trekken met beter onderwijs, herijking van normen en waarden en sociale reconstructie.

 3. Templein

  Er is een kloof tussen management en andere werkers, professioneel of vrijwilligers.

  Misschien moeten de procedures veranderen.

  Ook zou het een staf sieren om het werk voor goede doelen op vrijwillige basis te doen. Als werk naast een goedbetaalde job. De verhaaltjes dat een directeur en staf topprestaties moeten leveren die goed betaald dienen te worden, geloof ik niet meer. In vele sectoren vallen die praatjesmakers door de mand.

  In ieder geval is bij vrijwilligers aan de top, de kans kleiner dat het grote graaiers aantrekt. Mits er ook een goed veiligheidssysteem voor het geld is.

 4. Karel Kritisch

  Ik ken deze meneer toevallig persoonlijk. Ik ken deze meneer niet anders dan een zeer warm en aardig persoon die fulltime bezig is voor zijn stichting. Die in een normaal huis woont en constant in de weer is voor anderen. Het zou heel erg verdrietig zijn als dit niet waar blijkt te zijn en zijn naam beschadigd is. Ik zie graag bewijzen en een bron van het onderzoek. Ik weet dat ze al 1,5 jaar een conflict heeft met die twee heren uit het bestuur. En dat de heren volgens het MKI zelf geld uit de stichting wilden halen voor eigen doelen. Maar goed ik wacht wel af..

  • Annemaria Koekoek

   Ja, inderdaad, wat zijn dan precies die onterechte declaraties?
   En waarom merkt de penningmeester die nu pas op?

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Ik heb geen idee. Ik weet dat het al heel lang een conflict was hierover. Maar het kwam ze wel mooi uit zo vlak na het schandaal na Alpe d’ huez om het MKI kapot te maken. De pers zou immers dan wel happen.

    (in antwoord op Annemaria Koekoek)
 5. Karel Kritisch

  Is het verkeerd om naar je eigen droom te leven? Ik vind de bedragen die genoemd worden niet erg schokkend en in jullie interview kan hij het goed verantwoorden. Net als elke goededoelen stichting maakte het MKI ook kosten om deze projecten te organiseren. Dit heeft niets met zelfverrijking te maken! Ik ken deze meneer als iemand die zich fulltime inzet (samen met zijn vrouw) om zijn goede werken gestalte te geven. Ik ken deze meneer als uitstekend netwerker die mensen met elkaar verbind. Ik ken deze meneer als iemand die in Zuid-Afrika grootse dingen weet te bewerkstelligen. Ja hij geniet van de aandacht, hij geniet van zijn werk. Ja hij is trots. En ja door zijn fulltime inzet maakt hij kosten, want hij kan niet leven van enkel lucht. Laten we niet vergeten dat hij geen salaris krijgt! Misschien heeft in zijn enthousiastme zijn eredoctoraten wat teveel gekotteteert. Niemand is helemaal zonder zonden. Maar Harold Robles is wel iemand die anderen ook de credits geeft. Het is stuitent hoe de Stentor zijn imago tracht te verwoesten. Deze meneer en zijn stichting kapot te maken. Uiteindelijk zal dit voelbaar zijn in de townships van Zuid-Afrika en veel mensen verdriet doen.

Reacties niet toegestaan