Waarom het wél nut heeft om de horeca te sluiten

Samenleving
woensdag, 14 oktober 2020 om 10:30
welingelichtekringen header 1
Het zal menig liefhebber aan het hart gaan: voorlopig geen hapje eten meer buiten de deur, geen borreltje in het café of lekker lunchen in je favoriete tentje. Voor de horeca zelf zijn de nieuwe coronamaatregelen nog veel pijnlijker. De sector heeft enorme inspanningen geleverd én er zijn maar weinig besmettingen dus waarom moeten cafés en restaurants dan toch sluiten?
  1. De cijfers zijn mogelijk geflatteerd
    Zover de GGD kan achterhalen is maar een paar procent van de besmettingen
    afkomstig uit de horeca, maar de vraag is of dat wel klopt. Van de
    horeca-medewerkers zelf
    testte 5 procent
    positief, verreweg het hoogste aantal van alle
    beroepsgroepen. Onderzoek
    uit de VS wees bovendien uit dat positief geteste mensen gemiddeld twee keer zo
    vaak in de periode daarvoor in een horecagelegenheid waren geweest dan negatief
    geteste mensen.
  2. De clusters zijn groot
    Als er een uitbraak is in een horecagelegenheid dan leidt dat
    direct tot veel besmettingen. Het grootste cluster dijde uiteindelijk uit tot
    liefst 342 coronagevallen, stelt de GGD. Enkele tientallen besmettingen
    tegelijkertijd in een café zijn niet ongewoon. Een enkele superverspreider kan
    de hele tent besmetten.
  3. De horeca brengt mensen op de been
    Vanuit de wijde omgeving komen mensen bij elkaar in een café
    of restaurant. De besmettingen zijn daardoor soms moeilijk te herleiden. De
    horeca zorgt ervoor dat grote groepen mensen bij elkaar komen en dat is iets
    wat je simpelweg niet moet willen. Niet voor niets verspreidde het virus zich
    eerder vooral onder jongeren.
Bron(nen): De Volkskrant