Bezeten van ontsnappen – Ashraf Sekkaki

De 25-jarige Belgische Marokkaan Ashraf Sekkaki is sinds zijn 16e niet meer uit de gevangenis geweest, tenzij tijdens een ontsnapping. Sekkaki is vanacht opgepakt in Marokko. Drie weken geleden ontsnapte hij met een helikopter uit de gevangenis van Brugge.
Tijdens zijn jeugd werd Sekkaki al 'ontelbare keren' in de jeugdgevangenis geplaatst en even zoveel keer ging hij op de loop, zo schrijft De Standaard in een portret van de man die inmiddels wordt beschouwd als één van de zwaarste criminelen van België.
Ontsnappen is een obsessie voor Sekkaki. In 2003 ontsnapte Sekkaki uit de gevangenis van Turnhout, waarna hij zijn zwaarste misdaden pleegde - een reeks overvallen. Na circa een jaar werd hij gepakt, en begon een nieuwe reeks ontsnappingspogingen, waarbij hij soms zeer creatief te werk ging.
De Standaard: "Een greep uit de ontelbare pogingen: op een dag vond een cipier in de gevangenis van Gent Sekkaki in de strafcel op de grond. Levenloos en vol bloed. De cipiers vertrouwden het niet en haalden onmiddellijk de politie erbij. Een juiste beslissing. Sekkaki had zichzelf met opzet verwond en het bloed uitgesmeerd. Hij hoopte naar het ziekenhuis te worden gevoerd. Verstopt tussen zijn kleren vond de politie een zelfgevlochten touw. Een touw dat de gangster als wurgtouw wilde gebruiken, als de bewaking wat verslapte."
"In 2007 werd Sekkaki door een andere psychiater geestesziek verklaard en dus geïnterneerd. Hij kan pas vrijkomen als hij genezen wordt verklaard. Wanneer dat is, weet niemand. Sekkaki heeft dus geen perspectief. En dat maakte zijn drang om te ontsnappen zo mogelijk nog groter."
Plus: In een hoofdredactioneel commentaar schrijft de Volkskrant dat 'onomwonden mag worden vastgesteld dat de reeks ontsnappingen van criminelen die zich de afgelopen weken in België heeft voorgedaan, getuigt van een zeldzame, op de lachspieren werkende schlemieligheid.'

Bron(nen):   De Standaard  de Volkskrant