10 zetels over en 7e partij: PvdA zakt in peiling nog verder weg

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden kan de PvdA in de Tweede Kamer rekenen op slechts 10 zetels. Een 'all-time-low' volgens Maurice de Hond die zondag zijn nieuwste peiling bekendmaakte.

De PvdA zou met dit resultaat de zevende partij van Nederland worden, na 50PLUS die op 11 Kamerzetels uitkomt.

De PVV is bij De Hond de grootste partij van Nederland met 33 zetels. Alleen in de zomer van 2010 stond de partij van Geert Wilders er met 35 zetels nog beter voor.

Met de VVD gaat het ook niet zo best. Van de 41 zetels die de partij vorig jaar in de wacht sleepte, zijn er nu nog 19 over. Veel VVD-stemmers stappen over naar de PVV.

Bij de overige partijen deden zich geen of nauwelijks veranderingen voor.

De Hond deed onderzoek naar de motieven van de PvdA-kiezers. Zo is 67 procent negatief over de plannen van de regering voor 2014. Ook de overgang van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving valt bij veel PvdA-stemmers verkeerd: 74 procent is negatief over die verandering. Verder vindt 68 procent dat het kabinetsbeleid een VVD-beleid is en is 81 procent van de aanhang tegen de aanschaf van JSF.

,,Een troost voor de PvdA is wellicht dat maar 18 procent van de PvdA-kiezers vindt dat de partij beter opgeheven kan worden'', aldus De Hond. 52 procent van die stemmers denkt dat de PvdA in de toekomst toch weer de grootste kan worden.