Halsbandparkiet vogelvrij in Engeland

De exotische halsbandparkiet, die ook in Nederland zo zichtbaar en hoorbaar aanwezig is, mag vanaf 1 januari in Engeland meedogenloos worden neergeschoten. Of gevangen in een net, of een kooi, het maakt niet uit. Nesten uithalen, ook toegestaan.
De parkieten die opvallen dankzij hun fel groene vederdek en schrille kreet, worden nu beschouwd als een plaag. De dieren zijn circa veertig jaar geleden voor het eerst in Engeland gesignaleerd. Ze zijn weinig geliefd bij veel vogelliefhebbers, omdat ze een agressieve reputatie hebben en de holen van spechten inpikken.
De halsbandparkiet is ook in Nederland gesettled, vooral in de parken in en rond Amsterdam. Welingelichte Kringen herinnert zich dat ook in de hoofdstad een parkwacht ooit voorzichtig suggereerde iets te doen aan de opmars van de uitheemse vogel. Maar de man kreeg van de politiek vrijwel meteen een spreekverbod opgelegd, omdat de angst bestond dat kwaadwillende lieden een parallel zouden trekken tussen de overlast van de 'allochtone' vogel en de overlast van sommige allochtone jongeren.

Bron(nen):   The Times