Mahmoud Ahmadinejad is/was waarschijnlijk Jood (update)

De kwestie rond de mogelijk Joodse achtergrond van de president van Iran breidt zich uit. Holocaust ontkenner Mahmoud Ahmadinejad verbergt wellicht zijn Joodse wortels, onthulde gisteren de Daily Telegraph. Onlangs hield hij zijn identiteitskaart op en daarop is te zien dat zijn familie oorspronkelijk Sabourjian heette. De Sabourjians stammen traditioneel uit Aradan, en dat is ook de geboorteplaats van  Ahmadinejad. De naam betekent ‘wever van de Sabour’, de joodse sjaal die door Iraaanse Joden wordt gedragen. De naam staat op de lijst die de Iranese autoriteiten hebben gereserveerd voor Iranese Joden. De naamsverandering kan er op wijzen dat de familie is overgestapt naar de Islam. Ahmadinejad had al eens gezegd dat zijn familie de naam had veranderd toen ze naar Teheran kwamen. Maar hij vergat er bij te zeggen wat de oorspronkelijke naam was. Dankzij de foto is dat nu helder.
Volgens wetenschappers duidt de uitgang ‘jian’ van de oorspronkelijke  joodse naam van de president op het feit dat de familie praktiserende Joden waren.
Zijn afkomst kan een verklaring bieden waarom hij zulke rare dingen zegt over Joden: hij is bang dat hij de verdenking op zich laadt Jood te zijn.
Op 3 juli berichtte de Jerusalem Post al dat er een blogger in Iran beweerde dat de president een bekeerde Jood was. Hij werd gearresteerd.

In de presidentcampagne speelde de kwestie al een rol. Een van Ahmadinejads tegenkandidaten Mehdi Karroubi zei toen in een live TV-debat bij hethaling: "Mijn echte naam is Mehdi Karroubi. Hoe heet U?"

 

 

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Jerusalem Post