Grapperhaus: pedojagers zijn helemaal fout

Dat pedojagers vermoedelijk achter de dood op een 73-jarige Arnhemmer zitten is "fout, helemaal verkeerd", zegt justitieminister Ferd Grapperhaus. Het is volgens hem absoluut niet de bedoeling dat mensen het heft in eigen handen nemen als iemand iets doet dat verboden is. "Dan ga je ermee naar de politie."

De bewindsman vindt het belachelijk dat het werkwoord 'pedojagen' al zo'n gebruikelijk begrip is geworden. "We leven niet in een cowboy-maatschappij", foetert hij. Het laat wel zien dat het vaker voorkomt, onder andere doordat veel mensen de jacht op vermeende kindermisbruikers bespreken op onlineforums. Maar dat mag er nooit toe leiden dat mensen voor eigen rechter spelen, waarschuwt Grapperhaus.

Dat is volgens hem ook niet nodig. "Wij staan wereldwijd heel hoog wat betreft de kwaliteit van onze opsporing en ook het vervolgen door het Openbaar Ministerie." Mensen moeten dan ook gewoon met hun zorgen naar de politie stappen en daar "niet in gaan zitten roeren of hobbyen".

Overigens betekent dat niet dat er geen samenwerking mogelijk is tussen de politie en mensen die denken iets verdachts op het spoor te zijn, voegt Grapperhaus eraan toe. "De politie heeft al een paar keer bij opsporing gebruik gemaakt van burgerinitiatieven, we hebben het programma Opsporing Verzocht. Dat zijn allemaal dingen waarbij de politie zelf aangeeft: laten we samenwerken." In een aantal "heel nare zaken", bijvoorbeeld die van de door Michael P. vermoorde en verkrachte Anne Faber, heeft dat volgens de bewindsman geholpen. "Maar je moet niet als een soort zelfbenoemde opsporingsdienst of jaagdienst aan de slag gaan."