De top tien van ziekmakend eten

Van welk eten word je ziek? US News and Worldreport brengt een lijst van levensmiddelen die, volgens de voedingspolitie van de Amerikaanse FDA, het vaakst tot ziekten leiden. Het gaat dan uiteraard vooral om salmonella, maar ook om e colli.
1. Sla (leidt tot ongemaak veroorzaakt door het norovirus, dat is de belangrijkste oorzaak van diarree, en e coli)
2. Eieren (salmonella)
3. Oesters (haarden: het norovirus en een bacterie die vibrio heet)
4. Tonijn (vaak als gevolg van bederf na de vangst. oorzaak: scombrotoxine, een gif waar je rood van wordt alsof je bloost)
5. Aardappelen (met name in salades)
6. Kaas (met name zachte kaas)
7. IJs (met name als er eieren in zijn verwerkt)
8. Tomaten (vanwege salmonella en het norovirus)
9. Tuinkers en andere kiemgroenten (wordt rauw gegeten en heeft dus extra risico)
10. Aardbeien, frambozen (vanwege de cyclospora infectie, veroorzaakt door parasieten)

 

Bron(nen):   US News and Worldreport