Hoe geld een huwelijk kan kraken

Scheiden wordt doorgaans ervaren als een emotioneel bijzonder heftige gebeurtenis. En naast deze klap komt er steevast nog een tweede tik achteraan: scheiden is financieel gezien een ramp. 
Natuurlijk, je kunt een bedrijf hebben, de zaken lopen niet naar wens en je gaat failliet. Is vervelend. Maar een scheiding plus de bijbehorende financiele misere voelt nog veel erger. Derhalve kondigt de rubriek Your Money in The New York Times een serie columns over dit onderwerp aan. 
In aflevering 1 deze week blijkt al dat ‘geld en liefde’ een gruwelijk koppel is. En dan zijn we hier nog in het stadium dat het huwelijk intact is, want de aflevering van volgende week heet pas What did your divorce cost you? 
Zalig zijn de eenvoudigen van geest en de mensen die helemaal niets hebben. In veel andere gevallen vormen de huiselijke financien namelijk een mijnenveld en in dit eerste stuk komt al een rijtje councellors en adviseurs langs om de geldzaken in goede banen te leiden, u moet het maar lezen. 
Verder dient gezegd dat The New York Times het hier allemaal nogal zakelijk aanpakt, vergeef me de woordspeling. Want pas bij huwelijken waar de ene partner veel rijker is dan de andere, spelen zich de meest bloedige taferelen af als het tijd is voor de echtscheiding – en zelfs al eerder –  en dat thema wordt hier gemeden. Niet voor niets zijn dit droomonderwerpen voor mooie films en boeken. 
Laatst hoorden we van een puissant rijke man die al enkele kostbare echtscheidingen achter de rug had en die nu zijn bekomst had van de huwelijkscarrousel. Ging hij aanstonds nog een keer trouwen, was de vraag en dit was zijn antwoord: ‘Ik koop niet meer, ik huur alleen nog.’

Bron(nen):   The New York Times