‘Arafat vergiftigd met Polonium-210’

De Palestijnse leider Yasser Arafat is hoogstwaarschijnlijk vergiftigd met de stof polonium-210, een zeldzame giftige en radioactieve stof. Bij onderzoek van Arafats lichaam en persoonlijke bezittingen zijn volgens onderzoekers uit Lausanne onverklaarbare en hoge niveaus van de stof aangetroffen. De onderzoeksresultaten zijn in het wetenschapstijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Zwitserse onderzoekers hebben de in 2004 in Frankrijk overleden Arafat onderzocht op aandringen van zijn weduwe, Suha. Zij verdenkt Israël ervan haar man te hebben vermoord. Eind vorig jaar werden de stoffelijke resten van Arafat opgegraven.

Aleksandr Litvinenko, voormalig geheim agent van de KGB en criticus van de Russische regering-Poetin, werd vermoedelijk ook vermoord met polonium-210. De rus had na zijn dood vijf keer de dodelijke dosis van de radioactieve en dodelijke stof polonium-210 in zijn lichaam.

Polonium-210 is moeilijk te detecteren indien er geen aanwijzingen voor zijn. De stof is moeilijk verkrijgbaar en eigenlijk alleen beschikbaar voor staatsorganisaties van landen met toegang tot kernenergie.