De Huffington Post: Dutch Facebook Page Aims To Save ‘Black Pete’ Tradition That Features Clowns In Black Face

A Dutch Facebook page seeking to preserve the country's fall "Sinterklaas" festival exactly as it is — including clowns in blackface makeup known as "Black Petes" — has received nearly a million 'likes' just 24 hours after it was created. The swift growth of the 'Pete-ition" page reflects the depth of emotional attachment most Dutch people feel to the tradition, and their annoyance at outsiders who judge it without understanding it. On Tuesday a U.N. expert condemned the tradition as racist. In the festival, St. Nicholas arrives in mid-November accompanied by a horde of helpers — the Black Petes, who also have red lips and curly hair. Opponents say they are an offensive caricature of black people; supporters say Pete is a figure of fun whose appearance is harmless.

21 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jasper_B

  De nazaten van Nederlandse immigranten in Pella, Iowa, hebben een Sint met blanke pieten. Ik geloof niet dat de kindertjes het erg vinden en de volwassenen ook niet: http://www.pellatuliptime.com/historical-village/history/story-of-sinterklaas/

  • RhodBerth

   In Amerika heeft de blackface een hele andere lading. (feitelijk kent Nederland de ‘blackface’ helemaal niet, dat is een Amerikaans fenomeen dat daar daadwerkelijk kwaadaardig is) (Amerika is ook tot 50 jaar geleden zeer racistisch geweest, en nu nog steeds ten delen). Het is logisch dat een land als Amerika anders omgaat met Zwarte Piet, en al helemaal aangezien Sinterklaas daar is geimporteerd.

   (in antwoord op Jasper_B)
   • Really

    Nederland is ook racistisch en discriminerend. Dat moet je vooral niet bagatelliseren. Sterker nog Apartheid is een Nederlands woord!

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     In nl komt rascisme amper voor (tenzij je islam kritiek als rascistisch wilt betitelen) (wat het niet is).

     En apartheid is, in die context, een zuid afrikaans woord.

     (in antwoord op Really)
     • Really

      Apartheid klinkt toch echt Nederlands en is door Nederlanders ingevoerd in Zuid Afrika door Jan Smuts. Ook een Nederlandse naam samen met Hendrik Verwoerd. Ook Nederlands.

      En moslims worden gediscrimineerd en dat is wat anders dan racisme, dus er is nog steeds racisme en discriminatie ten overvloed in Nederland

      (in antwoord op RhodBerth)
     • Heldoppantoffels

      Ik heb oprecht medelijden, het lijkt mij zo naar om onvoldoende overtuiging te hebben over mijn eigen kennis/kunde om mij maar te moeten verstoppen achter leuzen als racisme of discriminatie.

      Probeer eens te redeneren vanuit je kracht, vanuit de intelligentie dat je zelf van invloed bent op de wijze waarop mensen jou behandelen.

      Slachtoffermacht = kiezen voor een rol als underdog.

      (in antwoord op Really)
     • Really

      Slachtoffermacht ja daar zijn de PVVers goed in. oh we hebben geen vrijheid van meningsuiting oh we worden aangevallen door Marokkanen oh we worden uitgemaakt voor hoer en dat soort incidentjes dan 10x vergroten en van een mug olifant maken en vervolgens de hele groep discrimineren

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • RhodBerth

      Toch aardig dat je dit schrijft in een topic waar het gaat over niet-PVV’ers die Zwarte Piet van de kaart willen halen en van de Piet een Olifant maken.

      Ik zie overigens echt helemaal niks PVV’erigs of slachtofferachtigs in Heldoppantoffels tegeltje. Echt helemaal niks, dus ik weet niet tegen welke windmolens je aan het strijden bent, Don Quichotte.

      (in antwoord op Really)
     • RhodBerth

      In Zuid Afrika wordt ook een vorm van het Nederlands gesproken. Uiteraard zal het ingevoerd zijn door voormalige Nederlanders in Zuid Afrika, maar dat maakt het nog geen Nederlands begrip.

      Volgens mij worden moslims ook niet gediscrimineerd in Nederland. Er bestaat wel een afkeer onder groepen Nederlanders tegen de ideëen van de Islam en tegen bepaalde Moslim gebruiken, zoals de achtergestelde positie van de vrouw, etc. Volgens mij is het hebben van afkeer van een mening geen discriminatie. Dat is overigens zeer zeker geen racisime.

      Racisme is haat tegen iemand op basis van wie hij is. Moslim kritiek/afkeer is op basis van wat iemand vind/doet. Wie je bent is geen keuze, wat je denkt en wat je doet is wel een keuze. Kritiek op wat je denkt is dan ook heel wat anders dan kritiek op wat je bent. Het eerste is fascistisch, het 2e is meningsuiting/debat.

      (in antwoord op Really)
    • Karel Kritisch

     ‘Apartheid’ is een Afrikaans woord. In elk land zijn er lieden die discrimineren. Hier is het wel verboden..

     (in antwoord op Really)
    • catchit64

     Het pietengedoe is volledig uit zijn verband gerukt door een stelletje Nono’s die een kinderfeest naar de klote willen helpen. Al het racisme gelul is volwassenen praat waar kinderen geen seconde bij stil staan.

     Zwarte Piet is de hulp van Sinterklaas in de ogen van die kinderen. Als je het racistisch vind dat een donkere man werkt met / voor een blanke man, dan lust ik er nog wel een.

     (in antwoord op Really)
     • Really

      Dus wel de Surinaamse kinderen ervaren het als kwetsend. Denk is ook even aan die kinderen!

      (in antwoord op catchit64)
     • Marcel van Houten

      Denk is?? De taal is moeilijk ik weet het….

      Anyway, je hebt je 5 minutes of fame/aandacht en voor mij ben je gewoon een internettroll die niet serieus genomen moet worden.

      (in antwoord op Really)
    • Dead Silence

     Niet teveel naar de nationale ombudsman kijken. Zulk soort mensen leven in een andere wereld, eentje die ik niet ken in ieder geval.

     (in antwoord op Really)
 2. butofcourse

  Er is genoeg racisme: Marokkaanse jongeren die Nederlanders steevast ‘kaaskop’ noemen. Maar daar zul je de linkse kerk en de allochtonen knuffelaars nooit over horen.

  • Dead Silence

   Dat is geen racisme, maar schelden ;-). Onze vrouwen zijn ook hoeren, wij honden. Moet ik altijd om lachen, want degenen die dat roepen doen dat uit frustratie om hun eigen inferieuriteit te verhullen. Maar dat is een ander onderwerp.

   (in antwoord op butofcourse)
  • Really

   Ach zeg kom op wordt de racisme kaart weer getrokken?

   (in antwoord op butofcourse)
   • RhodBerth

    De racisme kaart wordt gepareerd. Uiteraard is ‘kaaskop’ geen racisme, net zo min als Zwarte Piet dat is. butofcourse laat het laatste zien dmv het eerste te noemen.

    (in antwoord op Really)
  • Edo

   Dat is racisme, dat is erg. En daar is vrijwel iedereen het met je eens, links plus rechts. Het is ook erg om iedereen die vindt dat gastarbeiders en hun kinderen en kleinkinderen dezelfde rechten hebben als andere Nederlanders voor allochtonen knuffelaar uit te maken.

   (in antwoord op butofcourse)
 3. Heldoppantoffels

  Wanneer gaan we de discussie starten over de kerstman? Al die kleine mensen voelen zich er heel naar bij dat de kerstman een blanke man is met kleine knechtjes (liliputters) die voor hem werken op de noordpool. 😛

Reacties niet toegestaan