Coassistent: ‘Hij trok ook wel eens een zak over iemands hoofd’

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn, die zelfmoord pleegde nadat hij door de inspectie op non-actief was gesteld, heeft tegen een coassistent gezegd dat hij 'ook weleens een zak over iemands hoofd had gedaan'. Dat blijkt uit het verslag van de coassistent van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC), dat in bezit is van de Volkskrant. Gisteren werd bekend dat de huisarts een patiënt een dosis morfine gaf die honderd keer hoger was dan gebruikelijk. De patiënt overleed vrijwel meteen. Maar uit de gegevens van de Volkskrant blijkt dat dat niet op zichzelf stond. Huisarts Tromp had heel eigen opvattingen over de zorg aan stervenden. De coassistent beschrijft hoe Tromp over euthanasie dacht. Het zou 'veel administratie kosten' en 'het duurt ook allemaal lang'. Toen de coassistent geschrokken reageerde op de zak over het hoofd, zei hij dat 'de CO2 dood een hele zachte dood is'. Ook had hij helium in de praktijk voor 'dit soort gevallen'. Het AMC bevestigt dat dit het verslag is dat ook naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg is gestuurd. De coassistent schrijft: 'Hij zei: en dit ga je natuurlijk niet op de opleiding vertellen, want dan hang ik, dat snap je wel.' De coassistent deed dat wel, er kwam een onderzoek en Tromp maakte een eind aan zijn leven. De advocaat van de huisarts, Cor Hellingman, noemde het relaas van de coassistent vanochtend in een reactie op Radio 1 “extreem eenzijdig” en “extreem dik aangezet”. Hellingman neemt het verslag van de assistent, “net koud uit de collegebanken en nog zo groen als gras”, niet al te serieus. “Het is extreem dik aangezet. Het is haar woord tegen het woord van de huisarts”, aldus Hellingman.

Bron(nen):   De Volkskrant      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Klinkt allemaal heel erg en zo maar die huisarts heeft gewoon z’n werk gedaan.
  Heb wel eens zo’n palliatieve sedatie van zeer dicht bij mee gemaakt;Bij de betreffende word dan dus met morfine de pijn verdoofd,die Dormica is een zwaar soort anesthesie middel dat er tevens voor zorgt dat de patient rustig blijft en in een soort coma is.Vervolgens duurt het 5-10 dagen voordat de patient in feite uitgedroogd is en/of aan z’n zieke overlijd.

  Hoop dat ik zo’n huisarts heb als het zover is,niet lullen maar doen,een spuitje en klaar,de stervende wordt de actieve beslissing bespaard en het resultaat is het zelfde.

  Dat zak over het hoofd verhaal is dan weer wat minder,kan ik me ook eigenlijk niet voorstellen.

 2. marianne martens

  de verslagen en de brieven van de HoofdInspectie en de co- assistent + ingezonden brieven in deze kwestie gelezen in de Volkskrant. Er zijn 3 verschillende werkelijkheden waarvan er 2 mogelijk ” over the edge” gaan” De Hoofdinspecteur, OM, AMC hebben ws een minder goede strategie gekozen, medische verslagen te grabbel gegooid met hoofdzakelijk rigide eigen gelijk en het beschuldigen van doden. Ook al zou er een fout zijn gemaakt door de huisarts
  dan ga je niet met zo iemand, op een dergelijke grove manier om. De grootste criminelen worden dan met alle egards behandeld.( gaat U zitten, kopje koffie, loop even mee naar buiten voor uw sigaretje ). Het verslag van deze Hoofdinspecteur is huiveringwekkend,de brief van de co- assistent
  geeft de indruk dat je met een nog onvolgroeide gevoelsmatige ” gup” hebt te maken, zo kinderlijk en dit zijn dan de aanwijzingen dat het hele circus in gang is gezet. Een lid van de RvB complimenteerde de co-assistente. Dat is goed maar ook doorzichtig en uitgesproken door iemand, die helemaal beantwoordt aan het beeld van de ” moderne” heerser. De 3 ingezonden brieven zijn uit het leven gegrepen, betrokken en vol liefde voor de stervenden en de hulpverleners.
  De rouwenden hebben een verstoord rouwproces wat helemaal afleidt van het ondraaglijke verlies. Tel er maar rustig een jaartje of 2 rouwen bij.
  Er zijn hier alleen maar verliezers. Het AMC, de Hoofdinspecteur ( leest elke dag haar eigen protocol hoe ze dag moet doorbrengen ) blijven gewoon doorgaan en houden vast aan hun gelijk terwijl veel mensen heel erg blij zijn met hun huisarts en andere hulpverleners.
  Mogelijk heeft de zak over het hoofd te maken met een ernstige angstaanval van een patiënt en had ze haar bril niet op om te zien dat het om de mond van de patiënt
  zat. Misschien is het handig van het AMC om de de begeleiders van co- assistenten te onderzoeken op de “werkelijkheids” beleving binnen hun afdeling maar vooral daar buiten.

Reacties niet toegestaan