Beste bier ter wereld

Volgens de Franse Le Guide des bières is dit het beste bier dat er is en wat Libération zo verbaast: het is er muisstil, in Westvleteren in Vlaanderen waar de auto’s in de rij staan voor een abdij om bier te kopen. 
Marketing? Doen ze niet aan. Reclame? Bestaat niet. De trappist Westvleteren moet het hebben van mond tot mond-reclame en zo is het gekomen dat de liefhebbers elkaar konden doorvertellen wat het beste bier is. In eerdergenoemde gids kreeg dit bier een 19/20, ofterwel: hier benadert men de perfectie. 
Er zijn van dit huis drie bieren met een flinke fermentatie, een blonde en twee bruine, en 1 van die laatste – de ‘Trappist Westvleteren 12’ kreeg deze hoge rangschikking.
Je hebt meer beroemde Belgische bieren die van kloosters afkomstig zijn – denk aan de Chimay – maar een verschil met de andere soorten is dat de monniken van Westvleteren het verdommen om commercieel te worden – een etiket op de fles plakken is hun uiterste consessie.
Libération beschrijft uitgebreid hoe de klant bij dit huis wordt gekoeieneerd – het is bijkans onmogelijk om een flinke bestelling te plaatsen en u begrijpt al een beetje waar het stuk naartoe gaat: dat bier wordt er steeds lekkerder van.
Zelfs een concours in de Verenigde Staten roemde het bier uit Westvleteren (tussen 30.000 andere soorten) en ook uit Groot-Brittannië komt steeds meer vraag, nu de grote kranten daar verslag hebben gedaan van deze alcoholische lekkernij.
Jammer maar het bijbelse verhaal dat je je talenten moet vermenigvuldigen is aan de 22 monniken van Westvleteren niet echt besteed.
De heren (tussen de 30 en de 97 jaar) maken jaarlijks hun 4.800 hectoliters en daar blijft het bij. En wie het bier wil, die komt het maar halen aan de poort.

Bron(nen):   Libération