Veilig vliegen? Doe als Israel. En discrimineer…

Nu opnieuw de discussie is losgebarsten over de beste manier waarop je terroristen buiten het vliegtuig kunt houden, is het tijd om even een kijkje te nemen bij EL AL, de Israelische vliegtuigmaatschappij.
Bijgaand filmpje van The Wall Street Journal - korter dan 4 minuten - vertelt u alles wat van belang is. Hoe kort het ook is, het zit barstensvol interessante informatie, waarbij Welingelichte Kringen er graag een aspect uitpikt.
El Al doet zonder blikken of blozen aan 'ethnic profiling.' Dat betekent dat bepaalde bevolkingsgroepen bij voorbaat verdacht zijn. 
Bent u zwart, hebt u een arabisch voorkomen of ziet u eruit als een moslim? Jammer, maar dan bent u a priori verdacht. U zou best eens een terrorist kunnen zijn en u wordt onderworpen aan een uitgebreid onderzoek vooraf aan de vlucht.
Of ziet u eruit als als een onvervalste jood in een zwart pak met pijpekrullen en reist u met uw diamanten van Antwerpen naar Tel Aviv? Ook dan wordt u gruwelijk gediscrimineerd en kunt u als het ware zo doorlopen naar de gates.
95 procent van de mensen die met EL AL vliegen, kunnen na een controle van 30 seconden gewoon doorlopen en de overdreven flauwekul van verboden flesjes met water etc. bestaat domweg niet. Maar wie enigszins lijkt op een mogelijke terrorist, heeft pech. En is gewoon verdacht op grond van zijn uiterlijk. 
Het grappige is natuurlijk dat mensen beoordelen op hun uiterlijk een enorm taboe is. Maar het grappige is ook dat deze methode geweldig goed werkt. EL AL heeft nooit problemen met terroristen aan boord. En dat is nou net wat iedere andere vliegtuigmaatschappij ook wil.

Bron(nen):   The Wall Street Journal