Groeten uit Jemen

Ieder land heeft z'n eigen specialisme wat betreft scholing en onderwijs. 
Voor een goede business-opleiding kunt u bijvoorbeeld terecht in Fontainebleau, niet ver van Parijs, waar menig geslaagd zakenman een deel van zijn opleiding volgde. Wilt u liever de landbouw helpen ontwikkelen in arme landen, dan is een studie aan de Universiteit van Wageningen een bijzonder goede keus. 
Voor een gedegen opleiding tot terrorist heeft het land Jemen veel te bieden. 
De jonge ambitieuze moordenaar die graag met bommen in het rond gooit of die er de voorkeur aan geeft zichzelf op te blazen, liefst in de onmiddellijke nabijheid van zoveel mogelijk onschuldige christenhonden, is hier aan het goede adres.
Jemen heeft al langere tijd deze reputatie. Tientallen jaren geleden werden hier RAF-leden getraind en kaargestoomd om in Duitsland dood en verderf te zaaien. Inmiddels heeft menige jonge moslim met een gewelddadige reputatie zijn scholing genoten in het straatarme en archaïsche staatje op het Arabisch schiereiland.
Het feit dat Jemen een gebrekkig centraal gezag kent en lange tijd is verdeeld geweest in een noordelijk en een zuidelijk machtscentrum, was een uitgelezen kans voor terreurorganisaties om zich hier te vestigen met hun vakopleiding.  
Naast de praktijk is er trouwens ook veel mogelijk voor wat de theoretische scholing betreft. Volgens een medewerker van het Duitse Bundesanwaltschaft te Karlsruhe zijn de koraanscholen in Jemen 'bijzonder radicaal.' Recentelijk werd in 5 verschillende delen van Duitsland jacht gemaakt op radicale moslims die ervan werden verdacht te worden 'aangestuurd' door een islamitisch centrum in Dammaj, dat weer nauwe banden met al-Queda zou onderhouden.
Als gezegd waren de Duitse RAF-strijders kind aan huis in Jemen, de Süddeutsche Zeitung geeft hierover een aantal details. En meldt en passent nog even dat ook Baskische, Ierse en Nederlandse (vermoedelijk wordt hier gedoeld op leden van de Rode Jeugd uit Eindhoven) terroristen hun vak in Jemen hebben geleerd.

Bron(nen):   Süddeutsche Zeitung