Trump ‘neemt verantwoordelijkheid’ voor bestorming Capitool

De scheidende Amerikaanse president Donald Trump heeft erkend dat hij "enige verantwoordelijkheid" draagt voor de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers, woensdag, zegt Kevin McCarthy, de hoogste Republikein in het Huis van Afgevaardigden. Volgens twee bronnen heeft McCarthy dat verteld aan partijgenoten.

McCarthy, die heeft gezegd dat hij denkt dat Trump verantwoordelijk is voor het geweld, deelde details van een telefoongesprek dat hij met Trump had. "Ik ben heel duidelijk geweest tegen de president. Hij is verantwoordelijk voor zijn woorden en zijn daden", zei McCarthy maandag tegen zijn partijgenoten.

"Ik vroeg hem vandaag of hij verantwoordelijkheid voelt voor wat er is gebeurd, of hij zich schuldig voelt over wat er is gebeurd. Hij vertelde me dat hij enige verantwoordelijkheid draagt voor wat er is voorgevallen", aldus McCarthy. De top-Republikein heeft er naar eigen zeggen bij Trump op aangedrongen dat hij Joe Biden zou bellen.

Nieuwssite Axios meldt dat Trump achter de schermen geen verantwoordelijkheid neemt voor de bestorming van het parlementsgebouw, maar juist, zonder enig bewijs, beweert dat antifascistische activisten de aanval hebben uitgevoerd. Alle bewijs wijst er vooralsnog op dat de bestormers wel degelijk aanhangers van de president zijn.