Mexicaanse drugsoorlog dijt uit

Mexico vervalt langzaam in een burgeroorlog, schreef Welingelichte Kringen eerder (zie 2de link) waarbij volstrekt onduidelijk is wie nu tegen wie vecht. De drugskartels voeren onderling een strijd om de hegemonie, waarbij politie-agenten soms fungeren als huurlingen voor een van de partijen. Tot op hoog niveau kunnen de kartels rekenen op bescherming.
In een van de grote deelstaten in het noorden – rond Ciudad Juárez, op dit moment de meest gewelddadige stad ter wereld – is in feite sprake van een staat van beleg. Het leger gebruikt zijn positie om de politieke oppositie het zwijgen op te leggen – journalisten durven nauwelijks nog te berichten over het geweld. 
Vandaag schrijft de Financial Times hoe medewerkers van het Amerikaanse consulaat in Ciudad Juárez dit weekend onder vuur zijn genomen door een 'drug cartel hit team.' Een medewerker en zijn vrouw werden in hun auto doodgeschoten, de baby op de achterbank overleefde de aanval. Elders in de stad kwam een Mexicaanse medewerker van dit consulaat om het leven, eveneens in zijn auto doodgeschoten.
In hetzelfde weekend meldden Mexicaanse media dat in en rond Acapulco, u weet wel, de badplaats waar Elvis Presley zo graag over zong, 31 doden vielen bij drugsgerelateerd geweld. 
Maar als gezegd, Ciudad Juárez spant de kroon. In 2010 vielen er (in 2 maanden tijd) 410 doden. Vorig jaar waren het er in totaal 2.600.

Bron(nen):   Financial Times  Welingelichte Kringen