‘Gelijke rechten voor chimpansees!’

Een Amerikaanse dierenrechtenorganisatie wil op grond van het rechtsbeginsel op basis waarvan vroeger de slavernij werd afgeschaft dat chimpansees hetzelfde basisrecht op vrijheid krijgen als mensen. Volgens The Nonhuman Rights Group, onder leiding van dierenrechtenadvocaat Steven Wise, toont wetenschappelijke onderzoek aan dat er een veel overeenkomsten bestaan bestaat tussen de mens en onze naaste verwante, de chimpansee. Door de wet worden de dieren echter nog altijd beschouwd als een vorm van bezit en handelswaar, al zijn er natuurlijk wel regels voor dierenwelzijn. De organisatie heeft in de staat New York een rechtszaak aangespannen om chimpansee Tommy te erkennen als rechtspersoon met een beperkt recht op vrijheid. Wise wil Tommy weghalen bij zijn eigenaren en in een dierenreservaat laten plaatsen. Na Tommy staan nog 3 chimpansees op het lijstje om bevrijd te worden uit een privéwoning en uit een onderzoekscentrum. Wat revolutionair is aan de rechtszaak is dat ze voor het eerst het rechtsbeginsel van habeas corpus wil uitbreiden tot een chimpansee. Dat beginsel wordt regelmatig toegepast in zaken waarbij een gevangene onwettig wordt vastgehouden. Met getuigenissen van experts, zoals apenonderzoekster Jane Goodall, wil Wise aantonen dat chimpansees het vermogen hebben om te denken en dat ze daarom hetzelfde basisrecht op vrijheid verdienen als de mens.

Bron(nen):   Knack  Time    

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Zolang dieren de mensen rechten van anderen niet kunnen herkennen en erkennen kunnen we deze zelfde rechten ook niet aan hen toekennen.

  • marianne martens

   oh, maar dat doen ze op een andere manier, die U als mens al zeker niet begrijpt.

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Templein

  Een mooi initiatief. De Nederlandse geleerde Frans de Waal heeft er veel aan bijgedragen om intelligentie, vaardigheden tot zorg voor elkaar, handhaven van een gemeenschap, capaciteit tot samenwerken in kaart te brengen van de primaten.
  Nadat de mens het vuurmaken had uitgevonden, kon de mens heersen over flora en fauna. Het zou passen bij de beschaving als ze primaten de rechten teruggeeft die hun kwaliteit van leven tot hun recht doet komen.

 3. kletsmajoor

  Een chimpansee mag van mij gelijke rechten krijgen als hij z’n rechten en plichten luid en duidelijk voorleest en vervolgens ondertekend.

  • Captain Caveman

   Misschien niet helemaal juiste voorwaarden, alhoewel ik je heel goed snap.
   Er zijn namelijk net zo goed mensen die aan jouw criteria niet kunnen voldoen, maar dat houdt toch ook niet in dat zij geen gelijke rechten krijgen/verdienen?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Ik ben ook niet helemaal tevreden over hoe ik het geformuleerd heb. Ik bedoel te zeggen dat een chimpansee moet laten zien dat hij zijn rechten en plichten werkelijk begrijpt.

    In de praktijk zien we dat b.v. mensen met een verstandelijke beperking of mensen met ernstige stoornissen niet alle rechten en plichten krijgen die anderen wel krijgen. Een paar jaar geleden speelde nog zo’n geval van een verstandelijk beperkt stel dat een kind had gekregen. Toen bleek dat “men” ze eigenlijk niet het recht wilde geven dat kind helemaal zelf op te voeden. Ze werden daarvoor niet capabel genoeg bevonden.

    (in antwoord op Captain Caveman)
    • Captain Caveman

     Duidelijk wat je zegt en ik snapte ook waar je naar toe wilde.
     Laten we eerst een zorgen dat alle mensen dezelfde rechten en vrijheden krijgen

     (in antwoord op kletsmajoor)
 4. De Staatsburger

  Bananen zijn ook levende wezens, laten we die dus ook maar stemrecht geven.

Reacties niet toegestaan