De Queen kan niet meer rondkomen

Wat komt voor rekening rijk en wat moet de koningin zelf betalen? 
The Independent legde de hand op geheime documenten die aantonen dat achter de schermen hard gedeald wordt over de vraag wat de Britse vorstin allemaal kado krijgt. En wat niet. 
De kosten rijzen de pan uit en de koningin moet meer geld hebben, dat is in het kort een terugkerend verzoek van 'het paleis' aan de Britse regering. De kosten voor levensonderhoud stijgen voortdurend en het voeren kan een koninklijke huishouding vraagt gewoon om veel geld. 
Het is in zoverre lastig dat de Engelse koningin deels in rijksgebouwen verkeert en deels in eigen paleizen woont waarvoor ze geacht wordt zelf de kosten te betalen. Natuurlijk, ze heeft een eigen vermogen (zo'n 90 miljoen pond) en eigen inkomsten (uit landerijen), maar net als andere monarchen wil Elizabeth de rekening van alles en nog wat graag bij de burgers neerleggen. Van een aantal van haar 'bezittingen' zoals de kroonjuwelen en de schitterende schilderijen van Titiaan, Rembrandt en andere grootheden is sowieso een beetje duister aan wie ze toebehoren, aan de koningin of aan de staat.
The Independent legde beslag op talloze geheime stukken en dat is fascinerende kost. Zo moet de koningin bijvoorbeeld uitleggen wie er allemaal gratis in de staatspaleizen wonen (familie, mensen die gunsten genieten) en zoiets dient allemaal op een 'nette' manier weer worden rechtgezet. 
Gezien de vele complicaties in het Verenigd Koninkrijk, heeft Welingelichte Kringen nog wel een ideetje: laten de Britten het toch net zo aanpakken als het Koninkrijk der Nederlanden, dat is echt veel simpeler.
Ten eerste is alles rekening rijk, dat is wel zo eenvoudig. Doen we hier ook. Het fortuin van de vorstin kan zo ongestraft groeien, want bij wet is vastgesteld dat de Oranjes helemaal niets hoeven te betalen.
Ook slim: laat de Britse overheid net als de Nederlandse overheid deed alle paleizen die nu nog prive-eigendom van de koningin zijn, overnemen. En zo opdraaien voor alle onkosten en verbouwingen. Met de volgende voetnoot: als ooit een einde komt aan de monarchie, krijgt de koninklijke familie gewoon alles netjes terug. Met andere woorden: tot in lengte van dagen hebben ze wel de lusten, niet de lasten.
Verder is het handig alle kosten voor de koninklijke familie uit te smeren over zoveel mogelijk ministeries. Dan is het voor pers en parlement een heidense klus om er achter te komen hoeveel de monarchie wel niet kost.
Hoeveel? Heel veel! Maar niemand die het lekker doorheeft.

Bron(nen):   The Independent