Kakkerlak in het restaurant? Code orange!

New York kende tot drie jaar geleden nog een restaurant dat 25.000 dollar rekende voor een dessert met daarin 28 verschillende soorten cacao en 5 gram goud verwerkt. Maar Seredipity 3 moest zijn deuren sluiten nadat de gezondheidsinspectie tijdens een bezoek er muizen, kakkerlakken en vliegen aantrof.
Bezoekers van restaurants in New York kunnen voortaan in één oogopslag zien of het eethuis ongedierte buiten de deur weet te houden. Sinds woensdag hangt naast het menu prominent of een blauwe letter A, een groene B of oranje C.
In alle 24.000 eethuizen die New York telt zal een klein legertje gezondheidsinspecteurs de hygiëne een aantal keren per jaar beoordelen en waarderen volgens een nieuw systeem: hangt er een A aan het raam dan kun je in het restaurant van de vloer eten; een B is redelijk schoon en een eethuis met een C kun je maar beter hard voorbijlopen.
De eigenaar van het C-restaurant zal alles op alles moeten zetten om bij de volgende inspectie de felbegeerde A te krijgen, anders is het einde business. Want geen hond die daar iets wil bestellen.
Het systeem is bedoeld als aanmoediging voor restaurants om hard aan de slag te gaan - to clean up your act, zeggen de Amerikanen. Restauranthouders noemen het systeem verwarrend en voorspellen  dan ook een massale sluiting van zaken die een B of en C krijgen. Ze vinden het ABC-keurmerk bovendien te simpel; het is slechts een weergave van de toestand op een bepaald moment. Niettemin is het code orange als er net een kakkerlak over de keukenvloer loopt.

Bron(nen):   The New York Times