‘Snelle afname coronapatiënten goed nieuws voor reguliere zorg’

Het aantal opnames van coronapatiënten gaat "heel rap naar beneden" en dat is "fantastisch", zegt ziekenhuisbaas Ernst Kuipers. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de snelle afname goed nieuws voor de reguliere zorg. "Dit betekent dat je versneld allerlei programma's kunt hervatten", zegt hij, doelend op de zorg voor mensen met andere aandoeningen dan Covid-19. Hij is "opgetogen over deze ontwikkeling".

De inhaalslag kan snel worden uitgebreid. Een bed dat vrijkomt, kan een dag later worden gebruikt voor een andere patiënt, schetst Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam. Het zal wel een tijd gaan duren voordat de wachtlijsten zijn weggewerkt, want "de achterstanden zijn aanzienlijk".

Ook liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis, maar het is een kwestie van tijd voordat dat verder gaat dalen. Het aantal ziekenhuisopnames daalt namelijk nog iets sneller dan was voorspeld, aldus Kuipers. Hij laat zien dat de afname het sterkst is onder zestigers en zeventigers. "Een duidelijk effect van het vaccineren", concludeert de zorgbestuurder.

Gemiddelde

Het driedaagse gemiddelde in het aantal opnames is gedaald van 312 eind april naar minder dan 200 nu. Het laatste etmaal werden slechts 138 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen, het laagste aantal sinds eind november vorig jaar.

Vergeleken met de piek van eind april is het aantal nieuwe opnames op weekbasis met 26 procent afgenomen. De laatste drie dagen lag het zelfs 47 procent lager dan op het hevigste punt van de derde golf in de pandemie, dat op 22 april werd bereikt.

De totale ziekenhuisbezetting loopt minder snel terug. Dat komt doordat mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis terechtkomen daar over het algemeen vrij lang moeten blijven. Toch is ook dit cijfer inmiddels 19 procent gedaald sinds de piek. Het totale aantal Covid-patiënten nam de afgelopen 24 uur wel licht toe, tot 2183 mensen. Dat zijn er 31 meer dan zondag, maar dit is slechts "een dagkoers" die niks zegt over de gunstige trend, aldus Kuipers.