Te jong om moeder te worden?

Stond half Spanje op zijn achterste benen over het meisje van tien jaar dat een baby baarde, de familie van moeder en baby Nicoletta zien het gewoon als een blijde gebeurtenis. 'Mijn dochter maakt het goed, en is heel blij met haar baby', zegt Olimpia, de Roemeense oma. 'Dit is geen drama, in Roemenie trouwen we op deze leeftijd. Dat is normaal bij ons, zigeuners.'

Daar valt nog wel iets op af te dingen vindt de woordvoerder van Europese Roma. Dat vijftienjarige meisjes moeder worden is bekend, maar tien jaar is  veel te jong. De Spaanse autoriteiten waren zo verrast  door de geboorte van baby Nicoletta dat ze niet wisten wat te doen, het ziekenhuis ontsloegen moeder en baby na vier dagen. Pas later besloot sociaal werk te gaan onderzoeken of de baby wel goed verzorgd werd. De vader is een 13jarige jongen, maar die verkering is nu uit, volgens Olimpia. Voor de Spaanse wet is de minimum leeftijd om seks met een volwassene te hebben dertien jaar, het laagst ter wereld.  En tegemoetkomend aan Spanjes eigen zigeunerbevolking staat de wet een huwelijk vanaf veertien jaar toe (met toesteming van de rechter).

Baby Nicoletta is geen uniek geval in Spanje, waar in 2008 twee meisjes, 9 en 10 jaar oud, een abortus ondergingen. Wikipedia vermeldt 22 kindmoeders van tien jaar en jonger wereldwijd. De jongste was een zesjarige Peruaanse die in 1939 via een keizersnee een gezonde baby kreeg. Van de 22 gevallen zijn er vijf geboortes door negenjarige meisjes in het afgelopen decennium, en vier tienjarigen, waarvan twee de laatste vier jaar, in de Verenigde Staten.

Vroegtijdiger zwangerschappen zullen in de toekomst vaker voorkomen door de steeds vroeger intredende pubertijd. Oorzaak daarvan wordt gezocht bij de zwaarlijvigheid van kinderen en de chemische stoffen vol hormonen die in ons water en voedselketen zijn terechtgekomen. Maar wat de reden ook is, de resultaten zijn duidelijk: borstontwikkeling, het eerste teken van pubertijd, begint nu negen maanden eerder dan in 1958. De huidige intrede van de pubertijd bij meisjes is nu 10.75 jaar.

Het kindmoedertje zelf bezocht afgelopen woensdag met haar baby’tje het consultatiebureau, ze droeg een rood jurkje maar ook een doek over het hoofd om haar tegen fotografen te beschermen.

Bron(nen):   Guardian