Oekraine: 7 doden bij protest Kiev

Na enkele dagen rust zijn de protesten in Kiev weer helemaal terug. De politie gebruikt zogenaamde stungranaten en rubberen kogels om te voorkomen dat demonstranten optrekken richting het parlementsgebouw. Juist vandaag zou het parlement over een verandering van de grondwet debateren. De oppositie wilde voorstellen indienen om de invloed van President Viktor Yanukovych te beperken.

De onrust in de Oekraine begon in November toen President Yanukovych een afspraak met de EU afwees en koos voor nauwere samenwerking met Rusland. Dit zeer tegen de wens van grote delen van de bevolking. De afgelopen dagen was het juist rustiger in Kiev alhoewel onder de oppervlakte de spanning nog steeds voelbaar was.

Tijdens de protesten van vandaag zijn, vooralsnog, 7 doden gevallen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat 1 politieman is overleden aan een schot in de nek. Onder de demonstranten vielen zeker 6 doden: drie demonstranten zijn dood gevonden in een gebouw vlak bij het parlement en er zijn meldingen van drie andere doden op straat.
Het is nog onduidelijk waarom de protesten zo’n gewelddadig karakter kregen.