Angstcultuur bij kunstopleidingen: “Studenten liepen huilend weg”

Er heerst een angstcultuur bij kunst- en cultuuropleidingen in Nederland. Er is sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag en studenten worden verbaal afgebrand, schrijft RTL Nieuws. Bij de onderwijsinspectie kwamen meer dan honderd meldingen binnen. Die start nu een onderzoek.

Het gaat om zowel kunstacademies als mode-opleidingen. "In de meldingen valt op dat een veilig leer- en werkklimaat niet vanzelfsprekend is. Dat betekent dat bij verschillende opleidingen onveilige situaties ontstaan", zegt directeur hoger onderwijs van de onderwijsinspectie Esther Deursen bij RTL Nieuws.

Een van de studenten die een klacht indiende is Cher. Ze studeerde Fashion-design aan de HKU. "Tijdens de eindpresentaties werden we echt de grond ingetrapt. Studenten liepen soms huilend weg," vertelt ze.

Een andere studente legt uit: "Er werd gezegd ‘je moet je leven ervoor geven’. School was het allerbelangrijkste. Ik heb hele lange momenten gehad dat ik me continu gestrest voelde."

De HKU stelt dat er een beleid is van openheid en veiligheid, maar dat dergelijke klachten niet helemaal uitgesloten kunnen worden.