Door pandemie nog minder baby’s geboren in vergrijzend Japan

Het aantal geboorten heeft in Japan mede door de coronapandemie een nieuw dieptepunt bereikt. Er werden in 2020 in totaal bijna 841.000 baby's geboren, 2,8 procent minder dan een jaar eerder. Dat is het laagste aantal voor het Aziatische land dat te maken heeft met een sterk vergrijzende bevolking.

Door de pandemie kiezen nog meer koppels ervoor later te trouwen en een gezin te stichten. Japanse vrouwen krijgen nu naar verwachting gemiddeld 1,34 kinderen in hun leven, een van de laagste gemiddeldes ter wereld. Vrouwen krijgen niet alleen minder kinderen, maar er zijn door de vergrijzing ook steeds minder jonge vrouwen.

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid meldt naast de kelderende geboorte-aantallen ook een daling in het aantal nieuwe huwelijken. Net iets meer dan 525.000 koppels gaven elkaar vorig jaar het jawoord. De autoriteiten spreken van een naoorlogs laagterecord. In 2019 vonden 12,3 procent meer huwelijken plaats.

Japan worstelt al tientallen jaren met dalende geboortecijfers, ondanks pogingen om deze op te krikken. In 2019 werden voor het eerst minder dan 900.000 baby's geboren sinds de registratie van pasgeboren baby's vanaf 1899. Japan verwacht dat de bevolking flink zal krimpen. Japan telt nu ongeveer 127 miljoen inwoners. In 2053 zijn dat er mogelijk minder dan 100 miljoen. Meer dan een kwart van de bevolking is nu ouder dan 65 jaar.