Omtzigt: ik ben op onheuse wijze gepasseerd als CDA-lijsttrekker

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is "op onheuse wijze gepasseerd als lijsttrekker" van zijn partij. Dat schrijft de christendemocraat zelf in een document over de verkiezingscampagne en zijn eigen rol in het CDA. De voormalig partijvoorzitter van het CDA had Omtzigt beloofd dat hij lijsttrekker zou worden in plaats van Hugo de Jonge, als die het lijsttrekkerschap zou neerleggen.

Toen De Jonge inderdaad stopte, werd niet Omtzigt maar Wopke Hoekstra naar voren geschoven. Omtzigt heeft naar eigen zeggen onder druk "toegegeven", en is hierover achteraf teleurgesteld. "Er is duidelijk een vooropgezet plan en ik pas er niet in", schrijft hij in het document.

Het memo zou deel moeten uitmaken van het onderzoek naar de verkiezingscampagne en kwam donderdag op straat te liggen. Omtzigt vertelt daarin over CDA'ers die hem achter zijn rug om uitschelden en zouden tegenwerken.

Nadat De Jonge intern had aangekondigd dat hij inderdaad zijn lijsttrekkerschap zou neerleggen, heeft Omtzigt met twee leden van het partijbestuur gesproken, onder wie voorzitter Rutger Ploum. "Ik herinner hen onder meer aan de afspraak met Rutger, namelijk dat ik lijsttrekker zou worden als Hugo onverhoopt uit zou vallen", aldus Omtzigt. Maar het bestuur vroeg toch Hoekstra. Omtzigt heeft naar zijn zeggen niet de tijd gekregen om hierop goed te reageren. Hij werd onder druk gezet toen hij met zijn vrouw wilde overleggen.