Formatie begint vandaag eindelijk echt

- Informateur Mariëtte Hamer zit vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur aan tafel met de leiders van de zes partijen die de afgelopen weken nog in beeld waren voor mogelijke kabinetsdeelname. Ze ontvangt dan de leiders van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie tegelijkertijd.

Het is voor het eerst dat Hamer een gesprek heeft met die leiders tezamen. Eerder kwamen ze al wel met haar praten in wisselende samenstellingen.

Drie maanden na de verkiezingen verloopt de kabinetsformatie nog steeds moeizaam. VVD en D66 zijn met afstand de twee grootste partijen in de Tweede Kamer en kunnen nauwelijks om elkaar heen. Ook een meerderheidscoalitie zonder het CDA is moeilijk voor te stellen. Maar bij de christendemocraten rommelt het na het vertrek van het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt, die opstapte omdat hij zich tegengewerkt voelde door zijn eigen partij.

Zowel de PvdA als GroenLinks kan VVD, D66 en CDA wel aan een meerderheid helpen maar die twee partijen willen alleen samen in een kabinet. D66 ziet dat wel zitten maar VVD en CDA willen met hooguit een van de linkse partijen samenwerken. Liever nog zetten zij de huidige samenwerking met de ChristenUnie voort maar dat wil D66 niet.