Voor toeristen met interesse voor voormalige rampgebieden: Tsjernobyl

Noord Korea al gezien? Afghanistan ook? Dan kunnen de koffers worden gepakt voor een bezoek aan de plek waar ooit de grootste burgerlijke kernramp is gebeurd: Tsjernobyl. Vanaf volgend jaar zal het besmette gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl officieel worden geopend voor toeristen die interesse hebben voor voormalige rampgebieden, moderne Sovjet geschiedenis, of beide.
Volgens het Oekraïense Ministerie voor Noodgevallen (ja, echt) kunnen toeristen een tour maken door het gebied dat voor toegang werd verboden nadat kernreactor 4 explodeerde op 26 april 1986 en een wolk van nucleair materiaal over Europa uitstootte.
Hoewel het gebied nog steeds ernstig besmet is met radioactiviteit, heeft iemand van het ministerie tegen The Guardian gezegd dat er speciale toeristenroutes komen. Ze tonen de hoogtepunten van het gebied maar zorgen er voor dat de toeristen op afstand blijven van de gevaarlijke plekken. Op je eentje door het gebied wandelen wordt afgeraden.
Het is al mogelijk het gebied te bezoeken vanuit Kiev. Maar de touroperators die de tripjes organiseren zijn volgens de overheid illegaal. Bovendien geven ze geen veiligheidsgarantie.

Bron(nen):   The Guardian