Gravity en 12 Years winnen bij de Oscars

Het slavenepos 12 Years a Slave heeft zondagnacht de Oscar voor beste film gewonnen. Het drama van regisseur Steve McQueen versloeg in de belangrijkste categorie concurrent Gravity, die de meeste beeldjes in de wacht sleepte: zeven stuks.

12 Years a Slave won behalve beste film ook de prijzen voor beste scenario en beste vrouwelijke bijrol (actrice Lupita Nyong’o). Het hartverscheurende waargebeurde drama vertelt over een vrije donkere Amerikaanse man die in 1840 wordt ontvoerd en 12 jaar moet werken voor een sadistische plantage-eigenaar. De winst van 12 Years heeft ook een Nederlands tintje: regisseur McQueen woont in Amsterdam en is getrouwd met een Nederlandse journaliste.

Het waargebeurde drama Dallas Buyers Club won net als 12 Years drie Oscars. Hoofdrolspeler Matthew McConaughey werd bekroond voor zijn rol als heteroseksuele aidspatiënt en Jared Leto won de prijs voor beste bijrol voor zijn vertolking van een stervende transgender. Het was de eerste keer dat McConaughey en Leto waren genomineerd voor een Oscar. De film kreeg ook de award voor beste make-up.

Blanchett

Cate Blanchett won een Oscar voor beste actrice. Zij werd bekroond voor haar rol van manisch-depressieve rijke vrouw in de tragikomedie Blue Jasmine van regisseur Woody Allen. Het was de tweede keer dat de actrice de prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen.

De prijs voor beste regie ging naar Gravity-regisseur Alfonso Cuaron. Hij was de eerste regisseur van Latijns-Amerikaanse komaf die het beeldje ooit won. De andere prijzen die het epos over twee astronauten die losraken van hun station won, waren allemaal technische categorieën.

La Grande Bellezza

Het beeldje voor beste buitenlands film ging naar het Italiaanstalige drama La Grande Bellezza. Het veelgeprezen epos, over een journalist die mijmerend door Rome loopt en zijn leven overdenkt, versloeg onder meer de Belgische, door Nederland gecoproduceerde inzending The Broken Circle Breakdown en de Palestijnse thriller Omar van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad.

De beste animatiefilm werd de Disney-film Frozen, die ook de prijs voor beste song won. De verfilming van The Great Gatsby won de Oscars voor beste kostuums en beste art direction.