Eerste ‘World Wildlife Day’ stemt tot droevenis

Gisteren werd de eerste 'Wildernisdag' gevierd. Iconische dieren als de grizzly beer, de zalm, de bizon, de zeearend, de olifant, de ijsbeer en de walvis getuigen van een immense natuurlijke rijkdom die - helaas - enorm onder druk staat. Mede omdat de 'rijkdom' voor sommigen heel wat anders inhoudt: 19 miljard dollar per jaar bijvoorbeeld. Hoornen van neushoorns leveren meer op dan goud of cocaïne, namelijk 30.000 dollar per pond. Ivoor van olifanten, tijgervellen, illegaal gekweekte haaien, er is een groeiende illegale economie die internationale criminele netwerken levensvatbaarheid verschaft. Alleen al vorig jaar werden er naar schatting 35.000 Afrikaanse olifanten afgeslacht. De criminele netwerken zijn inmiddels gelinkt aan terrorisme en corruptie. Goudeerlijke parkwachters verlaten hun posten uit angst voor agressie jegens hun families en huizen. President Obama openbaarde vorige maand zijn strategie voor het tegengaan van illegale handel in dieren: het verzwaren van straffen, het verminderen van de vraag en het versterken van de samenwerking met de lokale gemeenschappen, NGO's en met de industrie. In beslag genomen ivoor wordt in Kenia, Gabon, China, Frankrijk, Chad, de Filipijnen en in de VS vernietigd. Een World Wildlife Day kan hier wellicht nog een heel klein beetje bij helpen.

Bron(nen):   Huffington Post      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Zo heel erg is het niet als onaangepaste diersoorten uitsterven, er komen vanzelf beter aangepaste soorten voor terug.

  • Pietje_Precies

   dat is wel heel hard gesteld. Neushoorns uitroeien omdat men denkt dat je er een grote pik van krijgt, is toch wat anders dan een natuurlijk evolutieproces waarbij slachtoffers vallen. tenzij je stelt, wij zijn ook natuur en we doen het gewoon omdat het kan…..

   (in antwoord op De Staatsburger)
 2. IwanovKapotjeplov

  Voor de neushoorns is er in ieder geval hoop. Een procedure waarbij de hoorn wordt geinjecteerd met een giftige, maar wel voor het dier onschuldige stof, maakt de hoorn onbruikbaar voor stropers. In gebieden waar dit is getest liep het aantal neushoorns dat door stropers werd gedood terug naar nul.

Reacties niet toegestaan