Wijze opvoedles van de Maya’s en de Inuit: “Praat mínder met je kind”

Kinderen die zichzelf niet kunnen vermaken en continu je aandacht vragen, je veroorzaakt het zelf. Dat blijkt wel uit het boek van de Amerikaanse wetenschapsjournalist Michaeleen Doucleff Jagen, verzamelen, opvoeden. Wat helpt? Minder praten, meer doen, vertelt ze in de Volkskrant.

"Veel ouders denken dat ze hun kinderen constant moeten entertainen en tegen hen moeten praten zodat ze dingen leren," begint Doucleff. "Als jij als moeder of vader steeds de interactie met je kind opzoekt, dan gaan ze ook steeds jouw aandacht vragen. We leren kinderen niet de vaardigheden om zichzelf te vermaken, terwijl ze dat van nature goed kunnen."

Doucleff ging op onderzoek uit bij de Inuit in het Noordpoolgebied, de Hadzabe in Tanzania en de Maya’s in Mexico. "Nergens waar ik kwam, werd er zoveel tegen kinderen gepraat als bij ons! Een ander verschil: er is geen strikte scheiding tussen de wereld van de volwassenen en die van de kinderen. Ouders doen geen activiteiten met het gezin die ze zonder kinderen niet zouden doen, zoals naar een indoorspeeltuin gaan. Kinderen draaien gewoon mee in het huishouden." 

Ook viel haar op dat kinderen in de onderzochte culturen veel meer deden in het huishouden. "Wil je kinderen leren om behulpzaam te zijn, dan moeten ze allereerst bij je in de buurt zijn als je de klusjes doet. Wacht dus niet met de was vouwen tot de kinderen slapen. En ze moeten verveeld zijn. Geef je ze een scherm, dan is dat natuurlijk interessanter. Bij Teresa in het Mexicaanse Yucatán mogen de kinderen niet gaan slapen totdat ze hun taakjes hebben gedaan. In Amerika gaat het andersom: kinderen willen niet slapen, maar worden daartoe gedwongen zodat hun ouders daarna alles kunnen opruimen. De sleutel is je kind uit te nodigen voor een simpel en snel taakje, bijvoorbeeld knoflook persen. Doe dit elke dag. Jonge kinderen willen graag je assistent zijn."

Meer wijze lessen lees je op de site van de Volkskrant.

Bron(nen):   De Volkskrant