Jonge vrouwen kunnen niet meer strijken, koken en naaien

Samenleving
zaterdag, 05 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Relatief weinig jonge vrouwen beschikken nog over basale huishoudelijke vaardigheden. Slechts 51% van de vrouwen jonger dan 30 weet hoe ze een groot stuk vlees moeten braden in vergelijking met 82% van de babyboomers. ´Ze hebben ook meer geld te besteden dan hun moeders en grootmoeders. Dus kunnen ze het zich permitteren om kant-en-klaar voedsel te kopen´, zegt onderzoeker Mark McCrindle. Ze kunnen wel beter roerbakken en sushi maken, omdat ze sneller een recept uit een andere cultuur proberen en technische snufjes niet schuwen.
Traditionele taken buiten de keuken schieten er ook bij in. Slechts 23% van de jonge vrouwen kan een plant stekken, terwijl 78% van de oudere vrouwen dat kan. Nog maar 54% kan een stuk stof omzomen in vergelijking met 87% van de oudere generatie. ´We leven in een wegwerpcultuur: in plaats van iets te repareren, vervangen we alles door iets nieuws´, aldus McCrindle.
De resultaten sluiten aan bij een Australisch onderzoek waaruit bleek dat jonge mannen wel weten hoe ze een luier moeten verschonen, maar niet hoe ze een autoband moeten verwisselen. Daar staat tegenover dat jonge vrouwen vaker de afvalbak buiten zetten, het gazon maaien en de auto wassen.
Vul de Homemaker Quiz in om jouw vaardigheden te testen.