Kinderen van gescheiden ouders mogen vaker jaartje overdoen

Samenleving
zaterdag, 19 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zowel op de basisschool als op de middelbare school blijven kinderen van gescheiden ouders vakker zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KULeuven.
Acht procent van de kleuters uit een eenoudergezin blijft zitten. Bij volledige gezinnen is dat 2,5%. In groep 3 tot 8 blijft 17% van de kinderen uit eenoudergezinnen minstens een keer zitten. Dat is 2 keer zoveel als kinderen uit volledige gezinnen (8%). Op de middelbare school zijn de verschillen er nog steeds: 1/5 van de kinderen uit een eenoudergezin doet een jaar over. Bij de volledige gezinnen is dat 1/8.
Schoolresultaten zijn niet alleen toe te schrijven aan de scheiding, stellen de onderzoekers. 'Het is erg belangrijk dat beide ouders een goede relatie met hun kind blijven houden en zo weinig mogelijk met elkaar in conflict gaan. Kinderen van gescheiden ouders moeten ondersteund blijven worden na de scheiding'.
Anderzijds is het niet meer dan normaal dat een echtscheiding kinderen (en volwassenen) tijdelijk uit hun evenwicht brengt en ze het daardoor tijdelijk minder goed doen op school. Moeten de kinderen het jaar waarin hun ouders gescheiden zijn vaker overdoen? Of is dat effect er 5 jaar later nog steeds? Dat vermeldt het artikel jammer genoeg niet.