Juwelier en zijn vrouw schoten ‘uit noodweer’ 2 jonge overvallers dood

In een persconferentie van politie, justitie en burgemeester over de schietpartij in een juwelier in Deurne blijkt dat de vrouw van de juwelier en mogelijk ook haar man inderdaad de schutters zijn geweest die twee jonge overvallers van het leven hebben beroofd. De jongste dode is 20, van de tweede staat de leeftijd nog niet vast.  De overvallers hebben een Nederlands paspoort en een Marokkaanse achtergrond. Van de eerste staat dat vast, omdat de politie hem kende van eerdere gewapende overvallen. Van de tweede vermoedt de politie het op basis van zijn uiterlijk. Voor de politie en het OM staat vrijwel vast sprake was van zelfverdediging. Er is een worsteling geweest voorafgaande aan de schietpartij. De politie denkt dat een rechter niet tot een veroordeling over zal gaan. De juwelier en zijn vrouw zijn daarom weer vrijgelaten. De man is bij de worsteling gewond geraakt aan zijn hand Er is een timelapse video van de overval, die volgens de autoriteiten redelijk voor zich spreken. De vrouw is haar man niet van huis uit te hulp geschoten, zoals gedacht, maar was al in de winkel. In de winkel lagen twee wapens. Het meest waarschijnlijke scenario is dat een wapen van de overvallers was, en een wapen van de juwelier en zijn vrouw.De juwelier had geen wapenvergunning. De juwelier en zijn vrouw zijn juridisch gesproken verdachten, maar omdat het hoogstwaarschijnlijk om zelfverdediging gaat zal het vermoedelijk niet tot een rechtszaak komen, hooguit een zaak vanwege verboden wapenbezit. De burgemeester: "De familie moet leven met wat er is gebeurd." Op Twitter is al discussie over de vraag of het relevant is dat de doodgeschoten jongens van Marokkaanse komaf zijn. Er zijn stemmen die vinden dat dat niet relevant is.

41 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Floris Maaskant

  Kijk weer een prachtig voorbeeld van de #bornherebutnorootshere-jugend waar we allemaal zo trots op zijn, moeten we er echt meer van binnen halen: #trotsoponzegastvrijheid, goede zaak.

 2. Chuck Ravin

  Honderden nieuwe aangiftes tegen Wilders http://www.nu.nl/binnenland/3739107/honderden-nieuwe-aangiftes-wilders.html @NUnl
  antisemieten moeten liever werken dan lummelen

 3. Vogelbeest

  Noodweer is de noodzakelijke verdediging tegen onmiddellijke wederrechtelijke aanranding van eigen of andermans eerbaarheid lichaam of goed.

  Een overval lijkt mij een prima kwalificatie. Vrijspraak aub. Case closed.

 4. KritischeMassa

  minder! minder! minder!

  • eymens

   Ziek zijn jullie racisten gewoon. Het is tegenwoordig geoorloofd om een
   marokkaanse dood te schieten, ik vraag me af wat de reacties waren
   geweest als het om Nederlanders ging?? Hadden ze niet in de been kunnen
   schieten! Misschien wordt het eens tijd om naar een persoon te kijken
   als individu? Omdat zoveel Nederlanders pedofielen zijn gaan wij toch
   ook niet roepen dat alle Nederlanders pedofielen zijn. En jullie
   vergeten iets….de jongens zijn in Nederland geboren en getogen dus
   gewoon Nederlanders. Dit probleem bestaat in Nederland en niet in
   Marokko, pak het dus in Nederland aan door te beginnen met niet
   rasistich te zijn!!!!!!

   (in antwoord op KritischeMassa)
   • Martijn Way

    Rascisten? Marokkanen overvallen nooit marokkaanse winkeliers of juweliers.. DAT is discriminatie..

    En over dit geval:
    Die 2 jongens komen daar met een gejatte auto of scooter..
    Met geladen vuurwapens..
    Ze komen met 1 doel: als ratten spullen jatten met geweld.

    Vaak komen ze daar mee weg.. dit keer niet.

    Je bent te dom om te begrijpen dat ELKE overvaller overhoop zou zijn geknald.. daar komt geen rascisme bij kijken.

    Dat het nu 2 marokkanen zijn komt omdat marokkanen vaker in de criminaliteit zitten. Dat verzin ik niet, dat blijkt uit de statistieken..

    (in antwoord op eymens)
   • eymens

    Hoe kom je daar nou weer bij? Een overvaller houdt heus geen rekening met afkomst. Hmm jij bent goed op de hoogte zie ik….en gejatte auto of scooter!!! en geladen vuurwapens….of trek je die conclussie omdat het om marokkanen gaat? Jij bent blijkbaar te dom, ik reageer op het feit dat hier rasictische opmerkingen worden gemaakt!

    Statistieken die bewijzen alleen dat marokkanen sneller verdacht worden…niet dat de rechter zo’n marokkaan schuldig verklaard. Misschien is het je ontgaan dat zelfs politiebureau’s op het matje zijn geroepen en de kranten hebben bereikt wegens discriminatie!

    (in antwoord op eymens)
    • KritischeMassa

     Er is een verschil tussen incident en trend…
     Maar goed, waarschijnlijk heb je op die school gezeten waar de grootste examen fraude ooit heeft plaatsgevonden en snap je dat verschil dus niet… Waren die examen dieven ook geen…. ah ja… gevalletje puur toeval? mijn god…

     (in antwoord op eymens)
     • marianne martens

      Kan je het effe anders verwoorden zonder die domme vergelijkingen.

      (in antwoord op KritischeMassa)
     • KritischeMassa

      Ik heb gisteren met pijn in mijn hart de berichten gelezen over de 87-jarige Jo Vlemix, die vorige week het graf van zijn zes jaar geleden overleden vrouw in Eindhoven bezocht en daar op brute wijze tegen de vlakte werd bewerkt en vervolgens werd beroofd van 120 euro. De lichtgetinte man die verantwoordelijk is voor deze meer dan laffe daad…..
      .
      Duidelijk, geen incident met dit volk, maar een trend

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      wat je hebt meegemaakt daar zou ik als mens verdrietig en vooral razend zijn, gedurende lange tijd
      en in aanvang primitief reageren. niets menselijk is me vreemd.

      (in antwoord op KritischeMassa)
     • RhodBerth

      De trend is duidelijk.
      Er is ook een oorzaak aan te duiden, Marokkanen groeien op in een heel ander sociaal milieu, ze komen uit een masculiene samenleving, een autoritaire samenleving, en bovendien een samenleving die top-down geregeld is.

      Als die rondlopen in een feminime samenleving die anti-autoritair is, en waar regelgeving bottom-up is, dan raken ze daar van in de war.

      Dat werkt niet. Dan vinden ze geen plek. Dat is niemands schuld maar wel een feit. Voor heel veel geldt dat het ze lukt zich aan te passen, maar voor een grote minderheid lukt dat niet. Die kunnen niet accepteren dat westerse meisjes niet de top-down regels over kleding overnemen. Die gaan de westerse mensen als vijanden zien, en zich daar naar gedragen.

      Daar moet een oplossing voor komen, en de benoeming is 1. Marokkaanse jongens zijn als katten in een vreemd pakhuis. Multiculti werkt niet. Er moet een aparte aanpak komen voor deze jongens, en ze moeten dat zelf beseffen en daaraan meewerken. De gemeenschap moet dat ook gaan begrijpen. De zielige slachtoffer truck werkt niet meer.

      Marokkanen zijn wat mij betreft welkom, maar er moet wat gaan gebeuren. En passief klagen is niet de oplossing.

      (in antwoord op marianne martens)
     • eymens

      Graag bij de feiten blijven. Het is afschuwelijk wat deze man is overkomen. En ook hier moet de persoon zeker aangepakt worden, maar ga niet meteen dit incident gebruiken om jou haat goed te praten!

      Getint betekend niet licht getint en licht getint hoeft ook niet altijd een Marokkaan te zijn!!

      De politie heeft nog geen idee wie er achter de brute roofoverval zit en zoekt getuigen. De dader is een man van ongeveer 25 jaar. Hij is 1,85 meter lang en heeft een getinte huidskleur. Hij droeg een donkere muts met een wit merkteken, een donkere heupjas, een donkere broek en donkere schoenen met witte details.

      Een getuige verklaarde deze man vaker te hebben gezien op of in de omgeving van de Veldmaarschalk Montgomerylaan. Hij zou dan vaak in zichzelf mompelen.

      (in antwoord op KritischeMassa)
     • eymens

      Ziek zieltje.

      (in antwoord op KritischeMassa)
     • KritischeMassa

      Ach, om onderbouwde argumenten zit je in ieder geval niet verlegen…

      (in antwoord op eymens)
     • eymens

      Weet je wat het is, ik ga deze geweldige zondag niet verpesten door op alle stomme bevooroordeelde opmerkingen van jou in te gaan. Ik heb niet op die school gezeten! Er zijn een paar kinderen geweest die een examen hebben gestolen en de school is inmiddels gesloten!!! nogmaals als een Nederlandse pedofiel een kind verkracht of een diefstal pleegt wil dat niet zeggen dat alle Nederlanders zo zijn. Mijn pa kwam hier 50 jaar geleden keihard werken en zo zijn er tig marokkanen die hoog opleid en hardwerkend zijn. Maar ik lees al uit jou opmerkingen wat voor type je bent. Ik zal hier dan ook geen aandacht meer aan besteden, succes met je oordelen!

      (in antwoord op KritischeMassa)
     • eymens

      Opleid= opgeleid!

      (in antwoord op eymens)
     • KritischeMassa

      Op die school hebben ze je niet geleerd hoe bezittelijke voornaamwoorden werken, dat zie ik wel… Nou doei he..

      (in antwoord op eymens)
    • marianne martens

     U heeft gelijk, bij sommige/ vele reacties spuit het racisme de inktpen direct uit op de inktlap. Primitief en een grote folklore geworden, speciaal in Nederland. Het is “grof” volk, ook op dit medium waar het zich verplaatsen in anderen al helemaal niet voorkomt.

     (in antwoord op eymens)
     • eymens

      Gelukkig zijn er nog vele mensen die dat inzien. Nog een fijne zondag gewenst!
      Mvg

      (in antwoord op marianne martens)
     • RhodBerth

      marianne, er is geen sprake van racisme. Deze jongens worden namelijk niet gehaat omdat ze Marokkaan zijn maar omdat ze overvallen plegen, omdat ze meisjes uitsissen voor ‘hoer’.

      En bij sommigen slaat dat door, die gaan alle Marokkanen haten. Dat is niet goed. Maar de Marokkaanse gemeenschap mag wel wat zelfrelativering aan de dag leggen. Als er zoveel Nederlanders in Duitsland zouden worden opgepakt of overlast zouden geven in Belgie, dan zouden wij ons diep schamen, en dan zouden we niet zielig doen over ‘we worden gediscrimineerd’.

      Er is hier sprake van een reactie op gedrag dat veel voorkomt in een bepaalde gemeenschap. En je hebt gelijk, we moeten ons hoofd koel houden en niet de onschuldigen met de schuldigen meenemen. Dat staat als een huis.

      (in antwoord op marianne martens)
   • RhodBerth

    “Het is tegenwoordig geoorloofd om een
    marokkaanse dood te schieten, ik vraag me af wat de reacties waren
    geweest als het om Nederlanders ging??”

    Nee, het is niet geoorloofd om Marokkanen dood te schieten. En als het Nederlanders waren geweest had ik me geschaamd voor het feit dat Nederlanders overvallen doen. Sterker nog, ik schaam me voor elke Nederlander die dat doet, en als die wordt neergeschoten tijdens zijn schanddaad dan zal ik er niet rouwig om zijn.

    Eigenlijk interesseert het mij helemaal niks wat de afkomst is van een crimineel. Wel gaan er belletjes rinkelen als veel criminelen dezelfde afkomst hebben. Dan ga je toch verwachten dat er zelfreinigend vermogen komt in die afkomst groep? Zoals Nederlanders zelfreinigend vermogen tonen als Geert Wilders racistische uitspraken doet.

    (in antwoord op eymens)
    • Mark

     Wilders wijst alleen op overduidelijke wetenschappelijke statistieken waaruit blijkt dat het percentage criminelen met de Marokkaanse nationaliteit groter is dan welke andere groep ook.

     Het is het recht en zelfs de taak van volksvertegenwoordigers in een westerse democratie problemen te benoemen, ze ter discussie te stellen en uit te spreken wat hij/zij een wenselijke oplossing vind. Wat je ook van de vorm waarin hij dat doet mag vinden, je kan niet ontkennen dat hij zich aan die opdracht houd!

     (in antwoord op RhodBerth)
   • patsy

    over pedofielen gesproken de profeet mohammed was 53 jaar toen hij aisha trouwde ze was toen 7 jaar. En toen ze tien jaar was zwanger van hem.

    (in antwoord op eymens)
   • Mark

    Beide jongens hebben een Marokkaans paspoort en zijn dus Marokkaans. Een van de jongens is ook in Marokko geboren en was in NL op bezoek.

    in Nl is het percentage mensen dat pedofiel is ongeveer gelijk aan het percentage in Marokko en aan het gemiddelde percentage in de hele wereld. Hetzelfde geld bv ook voor het percentage homoseksuelen etc etc

    Ik kan me voorstellen dat als er ongevraagd 2 opgeschoten jongens in je winkel met een geweer staan te zwaaien je nou niet echt in staat bent rustig te richten op hun benen.

    Kortom: Als je het risico wilt vermijden dat je in jet nieuws komt, gediscrimineerd wordt en/of wordt doodgeschoten kan je het beste NIET met een wapen gaan staan zwaaien in een juwelierszaak.

    (in antwoord op eymens)
 5. malky

  De jongens hebben waarschijnlijk voor ze op de scooter richting juwelier stapte, nog even aangifte gedaan.

  • Wilders Fan

   Grappig, Als er iemand is die aangifte gaat doen bij POLITIE dat is het wel een BLONDE HOLLANDER:D.
   EN DIE WILDERS DAT IS GEWOON EEN CLOWN EN GEEN MAN VAN ZIJN WOORD, DIE LOOPT AL JAREN TE LULLEN

   (in antwoord op malky)
 6. Paulraw

  Commentaar onder artikel

  ´Terwijl de Nederlanders rondlopen met “Ik ben een Marokkaan” t-shirts
  rouwt de Marokkaanse gemeenschap op hun held. Says it all…´

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/03/video_demo_in_eindhoven_tegen.html

  • RhodBerth

   Waar blijven de Marokkanen die aangifte doen tegen Marokkaanse overvallers? Waar blijven de protesten op de dam van Marokkanen tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan door hun volksgenoten?

   (in antwoord op Paulraw)
 7. Vestzak

  D’66 (en toegegeven ook het CDA) vinden dat er wel erg rap wordt geconcludeerd door het OM. Plasman is dezelfde mening toegedaan. Godzijdank zijn er nog partijen en mensen in dit land die het hoofd koel weten te houden onder zulke dramatische omstandigheden in plaats van infantiele tweets over de ruggen van onschuldige kinderen de wereld in te slingeren.
  ( https://twitter.com/geertwilderspvv/status/449963486953889792 )

  Laatst had ik een discussie met iemand die de mening was toegedaan dat eigen rechter spelen eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee is. Integendeel, hij vond het een prima plan. En er zijn er (veel) meer in dit land die er zo over denken. Gewoon lekker zelf bepalen wat goed of fout is, en welke straf we daar vervolgens al dan niet op toepassen. Zijn we inmiddels als samenleving werkelijk al zo laag gezonken?

  En nee, ik heb geen medelijden met de ‘slachtoffers’ in bovenstaande zaak. Integendeel. Risico van het ‘vak’. En het lijkt erop dat er sprake is van noodweer dan wel noodweerexces. Maar moeten we dat dan ook meteen klakkeloos voor lief nemen? Zonder gedegen onderzoek door het OM? Zijn ze daar soms ook bang om voor D’66-kliek uitgemaakt te worden, zoals de populisten in dit land graag met de rechterlijke macht doen?

  Het ergste zijn nog de mensen die hier lintjes voor willen uitdelen. Nogmaals, ik heb absoluut geen medelijden met de overvallers en de demonstratie die hieronder wordt aangehaald is ook te krankzinnig voor woorden. Maar het andere uiterste is naar mijn bescheiden mening de vlag uithangen en roepen om onderscheidingen. Dan spoor je ook niet helemaal.

  • RhodBerth

   Dit soort complexe zaken zijn niet met wetten op te lossen.
   Uiteraard zijn er zaken waar iemand wordt doodgeschoten omdat het takje in de hand werd aangezien voor een pistool, en het ‘geef me lasagne’ werd verstaan als ‘geef me de kassa’.

   Maar wil dat zeggen dat situaties waarin 2 overvallers met een pistool voor je staan maar berecht moeten worden met het andere uiterste in gedachte?

   Uiteraard moet er goed onderzocht worden wat er is gebeurd, en het staat niet bij voorbaat vast dat de juweliersvrouw onschuldig is. Maar het lijkt me dat het OM de uitingen over de vermeende rechtvaardige zelfverdediging pas naar buiten bracht na ze de feiten had gezien.

   Het doodschieten van overvallers is niet het spelen voor eigen rechter. Dat is het pas als je ze eerst overmeestert, en daarna alsnog een kogel door hun hoofd schiet. Dat laatste moet strafbaar zijn. En totdat dat bewezen is geldt wat mij betreft absoluut de onschuld van de schutter.

   En ik vind dat er heel wat tegen de vrouw moet in te brengen zijn voordat we echt haar schuldig gaan vinden. Ze heeft wat mij betreft een heel ruim stuk voordeel van de twijfel.

   Zij heeft er niet voor gekozen om mensen neer te schieten. Ze was gewoon aan het ondernemen toen ze geconfronteerd werd met iets dat haar leven zowieso zal veranderen en traumatiseren.

   (in antwoord op Vestzak)
   • Ramona

    HAHAHAHAHA Zij heeft er niet voor gekozen? Dat wapen richtte en vuurde zichzelf af toch? Ach man, als het Nederlandse jongens waren, was letterlijk heel Nederland in rep en roer en waren ze waarschijnlijk zo ver gegaan om de doodstraf weer terug te halen, alleen om deze vrouw dan te bestraffen. Maar het is maar een marokkaan he? Juist

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Ramona, jij denkt vanuit de groep, autochtone Nederlanders denken vanuit het individu. Voor mij maakt het niks uit of een overvaller een NL’er is of een Marokkaan. In beide gevallen heb ik weinig medelijden met hem. En als een Nederlander in het buitenland wordt opgepakt voor criminele activiteiten, dan vinden de meeste NL’ers dat hij z’n straf verdient en balen we als de nederlandse ambassade heel veel geld uitgeeft om hem bij te staan. Wij komen niet voor onze landgenoten op, puur omdat het onze landgenoten zijn, en al helemaal niet als ze zelf ontzettend fout zijn. Een NL spreekwoord is: “Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten”

     De vrouw heeft er inderdaad niet voor gekozen. Ja, ze koos ervoor om niet te worden vermoord door de overvallers, dat klopt, een zinnige keuze lijkt me. Maar als ze had mogen kiezen, dan was ze die dag niet met vuurgevechten en pistolen geconfronteerd.

     (in antwoord op Ramona)
     • Rianne

      Inderdaad, wij staan te juichen als wij (bijv.) horen dat het slecht gaat met Joran van der Sloot. Als een overvaller wordt neergeschoten is het zijn eigen domme schuld. Welke afkomst hij/zij ook heeft.

      (in antwoord op RhodBerth)
    • Mark

     Natuurlijk heeft die Mevrouw er niet voor gekozen overvallen te worden door twee jongens met een pistool. Ik betwijfel of de nationaliteit van de dader een rol speelt op zo’n moment. Ze heeft vast niet eerst naar hun afkomst gevraagd voor ze schoot. Het waren bovenal 2 overvallers die ze doodschoot. Het zijn 2 overvallers doe door het publiek veroordeeld worden. Het is voornamelijk de reactie vanuit de Marokkaanse gemeenschap die er een etnische groepskwestie van maakt!

     (in antwoord op Ramona)
  • Mark

   We hebben niet voor niets afgesproken dat we in NL niet voor eigen rechter spelen. Als je dat leuk vind kun je het beste naar de USA verhuizen. Er is geen land ter wereld waar jaarlijks zoveel mensen elkaar doodschieten.

   Dat neemt niet weg dat iemand zichzelf wel mag verdedigen. Dat moet ‘proportioneel’ zijn. M.a.w.: Ongeveer met gelijke middelen. Aangezien ik niet aanneem dat de overvallers wel een wapenvergunning hadden, is daar hier ws sprake van.

   Daarnaast hebben we afgesproken dat mensen die ongevraagd en ongewild in een situatie terecht komen waarin zij zich moeten verdedigen, zelfs als ze daarbij te ver gaan, zelfs als zij daarbij de wet overtreden, wel primair als slachtoffer worden aangemerkt en behandeld. De rechter bepaald later zorgvuldig over schuld en/of straf op basis van onderzoek, bewijzen, verhoren etc etc.

   (in antwoord op Vestzak)
 8. dentinox

  opgeruimd staat netjes. Een gouden handdruk moeten ze die vrouw geven. Als men het risico wil lopen een overval te doen, moeten ze maar het risico dragen gewond te raken. Ik zou ze ook mijn winkel uitschieten. Vuur moet men met vuur bestrijden.

 9. JANJANSEN

  Als deze schoften slechts waren verwond en niet doodgeschoten, dan hadden ze (met hulp van zo’n NL-hatende advocaat) waarschijnlijk onder veel huilie-huilie een verhaal verteld in de trant van : We waren onderweg om ergens te solliciteren want we willen dolgraag hard werken en een bijdrage leveren aan de NL-maatschappij. Vlak bij de juwelierszaak gooide een blonde kerel iets in de struiken. Bij die struiken aangekomen, zagen we dat het een pistool was. Opgeraapt met de bedoeling om af te geven op het politieburo. (Kwam goed uit, want dan konden we meteen aangifte doen tegen Wilders!). De juwelier stond buiten en had het gezien. Hij lokte ons naar binnen in zijn winkel, en daar werden we meteen lafhartig beschoten door zijn vrouw. Wij eisen een schadevergoeding van vele miljoenen, en die juweliers moeten zwaar bestraft worden. Onbegrijpelijk dat de politie geen wekelijkse invallen doet bij juweliers om te controleren op wapenbezit. Oh ja, het is trouwens bovenal de schuld van die Wilders.

 10. Wilders Fan

  Wat een onzin allemaal!
  Dus als een ”Nederlander” een Turkse winkel overvalt ”waar die turk z’n brood verdient”. Daar dood word geschoten door de Turkse eigenaar, komt die turk na 3 dagen zeker niet vrij. want hij is ”buitenlander” en heeft wapen, dan is het een ”TERRORIST” Of Al-Qaida lied.. HAHA, Waar hoort deze vrouwtje dan thuis? NERGENS WANT ZE IS 100% NEDERLANDS EN DAT MAG DAN BLIJKBAAR & TUURLIJK NIEMAND SCHIET EXPRES.. En een wapen heb je niet voor niks.. Niet dat ik trots ben op die jongens die ander mans geld willen stelen.. zou ze wel goeie klappen uit hebben als ik het mee maakte.. MAAR DAT ER Z’N ONDERSCHEID GEMAAKT WORD EN HOE IS NOGAL ERG…

 11. jakobus

  nou kom ik effe wat zeggen . die zogenaamde wilders fan van onder vermeld bericht is gegarandeerd een MAROKKAAN . . een wilders fan zou nooit zo reageren . ik zeg je wel dit . als er mij iemand bedreigt . knal ik hem ook over hoop . en zonder wroeging of medeleiden . ofte wel hij eraan . of ik . ZO S I M P E L . I S D A T .

 12. Arnoud van Lieshout

  Nieuwe wetinvoeren dat je wapens in je winkel mag….

Reacties niet toegestaan