Vrouwelijke Afghaanse nieuwslezer: “Ik ben dag na talibanovername ontslagen”

Shabnam Dawran was al zes jaar lang nieuwslezer bij de Afghaanse staatszender RTA. De dag na de machtsgreep van de taliban kon ze het gebouw waar ze werkte al niet meer in. Haar mannelijke collega's zetten wel gewoon hun werk voort.

“Nadat de taliban Kaboel hadden overgenomen, ging ik naar mijn kantoor. Daar vertelden ze me dat ik niet meer naar het werk mocht komen. Toen ik hen vroeg wat de reden was, zeiden ze dat het systeem veranderd is en vrouwen niet meer bij RTA mogen werken”, vertelt de journaliste. “Hoewel ik mijn kantoor- en identiteitskaart toonde, mocht ik nog steeds niet naar binnen.”

Dawran plaatste een noodkreet op social media, waarin ze uitlegt dat het leven van Afghaanse vrouwen ernstig wordt bedreigd. “Als de wereld me kan horen, help ons dan.”

De taliban beloofden eerst nog dat er niet veel zou veranderen voor vrouwen in Afghanistan, maar het bleek enkel een manier om verzet zoveel mogelijk in te dammen. Meerdere incidenten hebben al aangetoond dat het leven voor met name vrouwen compleet veranderd is in het land.

Bron(nen):   HLN