Mogelijk tienduizenden anti-coronademonstranten op de Dam

Onder de slogan 'Samen voor Nederland' komen zondag mensen samen op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De organisatie verwacht 50.000 mensen en noemt het 'de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen'.

De gemeente zet zoals gewoonlijk bij demonstraties politie in, maar "niet meer dan normaal", volgens een woordvoerder.

Initiatiefnemer van de demonstratie is Michel Reijinga, die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken'. Volgens Reijinga doen deze zondag zo'n zestig organisaties mee aan de demonstratie. Onder meer Forum voor Democratie liet via sociale media weten aanwezig te zijn, evenals Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga.

"Ondanks het huidige minimale aantal maatregelen, hechten de groepen er belang aan te demonstreren", aldus de organisatie van het protest. De groep komt naar eigen zeggen niet alleen in opstand tegen de nog geldende maatregelen, ook willen ze een statement maken tegen "toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire".

De demonstranten verzamelen om 11.00 uur en het protest, dat zal bestaan uit een wandeltocht van 7 kilometer door het centrum van Amsterdam, begint om 12.00 uur.