Qatar: vliegveld Kabul geleidelijk weer open

Het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul zal geleidelijk weer opengaan voor vliegverkeer. Een Qatarese regeringsmedewerker zegt ter plaatse dat Hamid Karzai International Airport voor ongeveer 90 procent klaar is voor gebruik.

Donderdag staat al een vlucht gepland. Dan vertrekken volgens bronnen zo'n tweehonderd buitenlanders, onder wie Amerikanen, uit Afghanistan. Zij vliegen naar Qatar, dat een bemiddelende rol speelt in het conflict. Op beelden van Al Jazeera is te zien dat op de luchthaven families met koffers staan te wachten. Onder hen zijn vrouwen, kinderen en ouderen.

Volgens een andere Qatarese regeringsmedewerker gaat het om een reguliere vlucht en niet om een evacuatievlucht. Ook vrijdag staat een vlucht uit Kabul gepland.

De Taliban zouden door de Verenigde Staten onder druk zijn gezet om vluchten uit Kabul weer toe te staan. Volgens de VS zijn er nog zo'n honderd Amerikanen in Afghanistan achtergebleven, na de beëindiging van de grootschalige evacuatie-operatie vanwege de opmars van de Taliban.

Ook zouden duizenden Afghanen die de Amerikaanse missie in het land hebben geholpen nog vastzitten in het land. Hetzelfde geldt voor veel Afghanen die andere landen hebben geholpen, waaronder Nederland. Zij vrezen voor hun leven vanwege mogelijke wraakacties van de Taliban.